Egy méh egy virágon

A méhek teste eldeformálódik — ilyen hatása van a klímaváltozásnak

A klímaváltozástól nem csak az emberek stresszelnek, hanem a méhek is. Kutatások megállapították, hogy számos méhpopulációban testi deformitások figyelhetők meg az egyedeken, ez pedig veszélybe sodorhatja a növények beporzását.


Az Egyesült Királyság területén elszórva számos méhpéldányt vizsgáltak. A tesztek során a szakemberek megállapították, hogy mindegyikük negatívan reagál a fejlődésük során, amikor az időjárás melegebb vagy nedvesebb az átlagosnál. Az eredményeket két különböző egyetem is megállapította egymástól különálló kutatásokra támaszkodva.

A csoportok a Journal of Animal Ecology folyóiratban publikálták a riasztó fejleményeket. A méhek szárnyai csipkésebbek és aszimmetrikusabbak lettek, ennek oka pedig a globális felmelegedés miatti stressz. Pontosabban annak a hatásaira reagálnak rosszul.

„Mivel az előrejelzések szerint a melegebb és a csapadékosabb körülmények nagyobb stressznek teszik ki a poszméheket, az a tény, hogy ezek a körülmények az éghajlatváltozás hatására gyakoribbá válnak, azt jelenti, hogy a méhek nehéz idők elé nézhetnek a 21. század folyamán"

— mondta Richard Gill, az egyik tanulmány társszerzője.

M\u00e9hek egy kapt\u00e1rban

Fotó: Unsplash/Damien TUPINIER

A munkafolyamatok alatt a tudósok olyan meglévő kutatásokra támaszkodtak, melyek szintén arra jutottak, hogy a méhek nagy bajban vannak. Velük együtt viszont az emberiség is, hiszen a 115 legfontosabb élelmiszernövény 75 százalékának létszükséglet a beporzás.

Az kutatók azt remélik, hogy a probléma felismerése után előrelépést tudnak tenni a méhek egészségének megőrzésében. Képesek lehetnek felismerni, hogyan reagálnak a méhek az adott éghajlati viszonyokra, majd az adott időjárási eseményekhez tudnák igazítani a — valamilyen módon történő — támogatását.

„Reméljük, hogy képesek leszünk megjósolni, hol és mikor lesznek a leginkább veszélyeztetettek a poszméhek, valamit azt, hogy hatékony védelmi intézkedéseket tudunk célba venni”

— mondta Andres Arce társszerző — a Futurism cikkében.

Nyitókép: Unsplash/Dmitry Grigoriev