egy ősz nő a homlokához emeli a kezét és egy feljegyzést néz

A memóriavesztés elsőszámú oka sokkal hamarabb kezdődik, mint hinnéd

Az időskorimemóriavesztést tanulmányozta egy friss kutatás, melynek során az is kiderült, hogy vannak módszerek, amelyekkel felvehetjük a harcot az agyműködés hanyatlása ellen.


Egy, a Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a három legjobb módszer a későbbi memóriavesztés elkerülésére:

  • gyulladáscsökkentő, szívbarát étrend fogyasztása,
  • elegendő alvás,
  • és a rendszeres testmozgás.

A tanácsok a szervezetben lévő krónikus gyulladások tanulmányozásából származnak, melyek összefüggésbe hozhatók a későbbi memória- és gondolkodási problémákkal − derül ki a kutatásból.

A fő problémát a krónikus gyulladás jelenti, amely hónapokig vagy akár évekig tart. A krónikus gyulladás tünetei közé tartozik az ízületi fájdalom és merevség, az emésztési problémák és a fáradtság.

egy id\u0151sebb n\u0151 gondterhelten n\u00e9z egy t\u00e1bl\u00e1t sz\u00e1mokkal

Fotó: Shutterstock

Dr. Keenan A. Walker, a tanulmány első szerzője elmondta:

Sok olyan folyamat, amely a gondolkodási és emlékezeti képességek hanyatlásához vezethet, feltehetően középkorban kezdődik, és ilyenkor tehetünk a legtöbbet is ellenük. Eredményeink azt mutatják, hogy a krónikus gyulladás fontos célpontja lehet a beavatkozásnak. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a krónikus gyulladás nem ok, hanem a kognitív hanyatláshoz vezető neurodegeneratív agyi betegségek markere, vagy akár válaszreakciója.

A tanulmányban 12 336 embert követtek nyomon átlagosan 20 éven keresztül. Mindannyiuknál vérvizsgálatot végeztek gyulladásmarkerek kimutatására. Az eredmények alapján a legmagasabb gyulladásszinttel rendelkező emberek gondolkodási és memória képességei voltak a legrosszabbak.

A legmagasabb szintű gyulladással rendelkezők 8 százalékkal rosszabb eredményt értek el a kognitív teszteken, mint a legalacsonyabb szintűek.

Dr. Walker így folytatta:

A krónikus gyulladás megviseli a szervezetet, és károsíthatja az ízületeket, a belső szerveket, a szöveteket és a sejteket. Szívbetegségekhez, stroke-hoz és rákhoz is vezethet. A mi nagyszabású tanulmányunk a középkorban kezdődő krónikus gyulladást vizsgálta, és kimutatta, hogy az hozzájárulhat a kognitív hanyatláshoz az öregkorhoz vezető évtizedekben.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Shutterstock