egy szerelmes pár a naplementében egymást nézi

Mennyi időbe telik valójában, amíg szerelembe esünk?

Biztos te is gondolkodtál már azon, hogy hogy lehet az, hogy néha pillanatok alatt komollyá válik egy kapcsolat. Vajon mennyi időbe telik, amíg beleszeretünk valakibe? És az igaz, hogy felnőttként gyorsabban megy?


Gyakran emlegett frázisok a „szerelem első látásra" vagy a „szerelmem, akivel meg akarok öregedni" – de mégis, mit jelent mindez? Valóban képesek vagyunk egy pillanat alatt annyira megkedvelni valakit, és vannak elrendelt kapcsolatok? Párkapcsolati szakértők osztották meg, hogy ők mit gondolnak a témáról.

​Mennyi időbe telik szerelembe esni?

A filmek megszállottjai a „szerelem első látásra" gondolatának. A Szerelmünk lapjai című filmben például Noah egy karneválon találkozik Allie-vel, és egyből felugrik az óriáskerékre, mert „mellette kell lennie". Vagy ott van a Rómeó és Júlia-sztori, akik szintén abban a pillanatban beleszeretnek egymásba, ahogy találkoznak.

Meglepő módon néhány kutatás is alátámasztja ezt az elképzelést. Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy az agy képes a „szenvedélyes szerelem" üzeneteit egy ötödmásodpercen belül elindítani, miután találkozott valakivel. Egy 2006-os tanulmány szerint a vonzerőt egy tizedmásodperc alatt értékeljük. Persze nem biztos, hogy egy perc alatt megvan az a fajta életre szóló szerelem, amire családok és fontos döntések épülnek, de képesek vagyunk nagyon gyorsan megmondani, hogy valakiben megvan-e az, amit keresünk.

Mi a helyzet azonban a nagy kijelentéssel? A „szeretlek” a szó sokat jelent nekünk, és hajlamosak vagyunk visszatartani őket, amíg nem vagyunk biztosak benne, hogy komolyan gondoljuk őket. A Match egyik tanulmánya szerint átlagosan körülbelül 4,5 hónapba telik, mire kimondjuk, hogy „szeretlek". A férfiak és a nők között azonban van egy kis különbség etéren.

egy p\u00e1r fekszik a kanap\u00e9n nevetve

Fotó: Getty Images

Jess Matthews párkapcsolati coach szerint fontos, hogy valóban átgondoljuk, mit jelentenek ezek a szavak, és milyen hatással lehetnek ránk:

A szerelem egy intenzív érzelem, és bár soha nem javasolnám, hogy hagyjuk figyelmen kívül az érzéseinket, legyünk óvatosak és szánjunk rájuk időt. Hasznos megérteni az érzések mögött rejlő miérteket, és felmérni a potenciális partner szándékát.

​Ki lesz először szerelmes?

Bár könnyű a nőket romantikusnak gondolni, valójában elég okosak, ha a szerelemről van szó. A kutatások azt mutatják, hogy általában a férfiak azok, akik gyorsan és erősen belezúgnak valakibe. Egy 2011-es tanulmány szerint a férfiak átlagosan hamarabb fejezik ki szerelmüket, 97,3 napon belül gondolnak arra, hogy kimondják a nagy szót. A nőknek azonban 138 napra volt szükségük ahhoz, hogy ezt fontolóra vegyék. A férfiak valószínűleg előbb is mondják ki.

​Miért esnek szerelembe a férfiak erősen és gyorsan?

Matthews szerint az evolúció és az agy kémiája nagy szerepet játszik a férfiak romantikus érzelmeiben:

A férfiak érzelmi reakcióit a női feromonok váltják ki, és okozzák a rajongás mámorát. A vonzalom és a szex hatására az agyban a dopamin, a noradrenalin, a feniletilamin és az oxitocin erőteljes kombinációja szabadul fel, amely a kötődés, a vágy és a gátlások csökkenésének érzéséért felelős. Továbbá a férfiak inkább vizuálisan irányítottak, ami azt jelenti, hogy ha valakit vonzónak találnak és kapcsolódást éreznek vele, kevésbé valószínű, hogy óvatosak maradnak, és továbbra is kritikusan értékelik az érzéseiket és ugyanúgy keresik a hibákat, mint a nők.

Matthews azt is hozzáteszi, hogy a férfiak hajlamosak megnyílni romantikus érzéseikről, ha jól érzik magukat, és „biztosak abban, hogy boldoggá teszik a partnerüket".

​Változik a szerelemhez való hozzáállásunk a korral?

egy p\u00e1r nevetve \u00f6lelkezik

Fotó: Getty Images

Fiatalon és randizás közben a párok akár évekig is együtt lehetnek, mielőtt végül olyan életre szóló kötelezettségeket vállalnának, mint a házasság és a gyerekek. Az életkor előrehaladtával azonban a párok általában hamarabb lépnek oltár elé.

Matthews szerint a „szerelembe esésnek" felnőttként kevesebb időt kellene igénybe vennie, de ez feltételezi, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mire van szükségünk és mit akarunk, hogyan kommunikálunk, és képesek vagyunk felelősséget vállalni a hibáinkért. Sokan azonban inkább áldozatul esnek a korral járó társadalmi nyomásnak, és ezért nagyobb valószínűséggel gyorsítják fel a folyamatot.

​Hogyan találjuk meg a szerelmet?

Matthews azt mondja, fontos, hogy ezeket az elsöprő érzéseket és érzelmeket a kapcsolat többi részével összefüggésben helyezzük el:

Mind a férfiaknak, mind a nőknek figyelembe kell venniük a kémia rájuk gyakorolt hatását, amikor új kapcsolatokra törekszenek. Az agy által felszabaduló hormonok erőteljes hatással bírnak, és képesek félrevezetni minket. Ennek mellékhatása a gátlások csökkenése és az általános képtelenség a kompatibilitás racionális értékelésére. A kompatibilitás az, ami biztosítja a harmonikus, hosszú távú kapcsolatot, amikor a kémia elhalványul.

Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Getty Images