Friss házasokat köszöntik rájuk szórt rizzsel

Megkezdődött az esküvő szezon! De mennyit illik adni a házaspárnak?

Hivatalosan is eljött az esküvői szezon, a meghívottak nagy kérdése pedig mindig az többek között, hogy mennyi pénzt illik is adni a házasulandóknak.


Több szempontot érdemes figyelembe venni, nem csak a párral való kapcsolatunkat, mennyire közel állók, hanem azt is, hogy a saját költségvetésünk szempontjából mi az, ami megvalósítható.

Ha azon tűnődünk, mennyit költsünk esküvői ajándékra, az általános szabály az, hogy annyit adj,unk amennyit a pár a vacsoránkért fizetett, mondja Tami Claytor etikett szakértő. A Knot 2023 Real Weddings tanulmánya szerint a vacsora átlagos ára 30-40 ezer forint körül mozog személyenként, de ez a helyszíntől és a cateringestől függően változhat. Az előkelőbb helyszínek és a bonyolultabb menük például magasabb költségekkel járhatnak.

A költségek kiszámításakor Carissa Kruse esküvőszervező azt javasolja, hogy előzetesen hívjuk fel a helyszínt, vagy nézzük meg, hogy az étkezési árak szerepelnek-e az interneten. Sok helyszín online listázza az árait, ami egy becslést adhat a személyenkénti költségről.

A közvetlen családtagok és régi barátok esküvőjére Claytor szerint a „költségvetés felső határán” lehet egy kicsit spórolni, de a távoli családi barátok vagy munkatársak esetében nem kell többet költeni.

Mennyi pénzt adjunk?

Egyes párok ajándéklistát készítenek, amelyből választva biztosítjuk, hogy olyasmit adunk a nekik, amit kifejezetten ők kértek, míg a készpénzes ajándékozás lehetővé teszi számukra, hogy a pénzt a terveikre vagy szükségleteikre fordítsák, magyarázza Kruse.

Ha úgy döntünk, hogy készpénzt adunk a párnak, győződjünk meg róla, hogy az összeg megegyezik azzal, amit egy tárgyi ajándékra költenénk. Ez a pontos szám meghatározható abból, hogy a pár mennyit költött a vacsoránkra. Azt is fontos figyelembe venni, hogy mennyire állunk közel a párhoz.

Általános esküvői ajándék etikett

  • Soha nem jó ötlet olyasmit ajándékozni, ami nem szerepel az esküvői jegyzéken. A pár időt szánt arra, hogy összeállítson egy listát azokkal a tárgyakkal, amelyeket szeretnének vagy amelyekre szükségük van, és a legjobb, ha tiszteletben tartjuk a döntéseiket.
  • Ha részt veszünk az esküvőn, kevés kivétel van az alól, hogy a párnak ajándékozunk valamit a névjegyzékből vagy készpénzben. Fontos figyelembe venni a személyes anyagi helyzetünket, amikor arról döntünk, részt veszünk-e egy esküvőn. Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy ajándékot vegyünk a párnak, vagy készpénzt adjunk nekik, és nem is állunk velük nagyon közeli kapcsolatban, akkor lehet, hogy jobb, ha visszautasítjuk a meghívást, mondja Claytor. Közelebbi kapcsolatok esetén azonban elfogadhatóbb, ha inkább azt ajándékozzuk, amit megengedhetünk magunknak.
  • Vegyük figyelembe a kulturális szokásokat. Egyes kultúrákban hagyomány, hogy pénzt adnak nászajándékként, míg más kultúrákban az lehet az elvárás, hogy ne ajándékozzunk semmit.

(Popsugar)

Nyitókép: Shutterstock