A tahiföldi Phuket városában vakációzó nő

5 ok, amiért az utazás jót tesz a mentális egészségnek

Számos bizonyított oka van annak, hogy az utazás jót tesz a mentális egészségednek.

1. Az utazási élmények javíthatják az érzelmi stabilitást

Köztudott, hogy az utazás képes kimozdítani az embert a komfortzónájából, de emellett abban is segíthet, hogy nyitottabbá váljon.

Egy korábbi tanulmány szerint amellett, hogy nyitottabbá tesz, az utazás érzelmileg kevésbé reaktívvá tehet bizonyos helyzetekben és javíthatja az általános érzelmi stabilitást.

Az, hogy elszakadunk a megszokott rutinunktól, megkönnyítheti az új emberek megismerését, ami otthon nem biztos, hogy megtörténne.

2. Csökkenti a stresszt

A mindennapi kerékvágásból való kilépés szuper stresszoldó. Ha elfáradtunk a munkahelyünkön, vagy leszívott a családi élet, egy kis szünet csodákra képes. Persze, nem feltétlenül oldja meg a problémákat, de segít az újratervezésben.

A nyaralás előtti utazásszervezés pedig egy nagyobb célt is adhat, amire összpontosíthatunk, félretéve a mindennapi stresszt.

3. Feldobhatja a hangulatot

Több tanulmányok szerint is az utazás csökkentheti a szorongást és segíthet kipihenni magunkat. Ráadásul sok esetben a hangulatunk nem csak a nyaralás alatt javul, hanem még hetekkel a hazatérésünk után is kihat.

4. Élesen tartja az elmét

A jobb hangulat, az érzelmi stabilitás és a stressz alacsonyabb szintje mellett az utazás új dolgok tanulására is sarkallhat, Leköti az elmét és erősíti a kognitív képességeket azzal, hogy új és szokatlan helyzetekbe hoz, amelyek arra kényszerítenek, hogy éberen tartsuk az elménket.

5. Jót tesz a boldogságnak

Utazás közben alapvetően jó a közérzetünk, mert nem kell aggódnunk a kötelezettségeink miatt. Olyan élményekkel gazdagodunk, amelyek örömet okoznak, ebből az energiából pedig a legtöbben szeretnénk otthon is táplálkozni még.