egy fiatalabb és egy idősebb nő szkanderozik

7 árulkodó jel, hogy mérgező a viszonyod az anyósoddal

Ez nem csak egy filmes klisé, a konfliktus az anyóssal tényleg létezik. De honnan tudod, hogy egy durva megjegyzés a vasárnap esti vacsora közben csak az anyósod rossz napja miatt hangzik el, vagy sokkal nagyobb a baj?


Dr. Bethany Cook klinikai pszichológus és szerző mesélte el, hogyan lehet felismerni a mérgező anyóst, majd hogyan lehet a problémát egészségesen és konstruktívan kezelni.

Csak én vagyok ilyen? Ha ezt a kérdést minden egyes anyósoddal való interakció után felteszed magadnak, akkor az érzések, amelyeket tapasztalsz, mindenképpen indokolják az alapos elemzést. Persze lehet, hogy te vagy az – különösen, ha vannak megoldatlan problémáid a múltbeli interperszonális kapcsolataiddal. De az is lehet, hogy a párod szülője mérgező. Ez a tíz figyelmeztető jel segít, hogy mire érdemes odafigyelni:

​1. Figyelmen kívül hagyja a személyes határaidat

Ha te lefektetted az alapszabályokat, és az anyósod azonnal és következetesen semmibe vették azokat, teljesen jogosan vagy dühös. A határok kijelölése nem kis feladat, de ha egyszer már kristálytisztává tetted azokat, azokat be kell tartani. Dr. Cook szerint ez a mérgező taktika sok esetben arra szolgál, hogy hatalmi harcot indítson – olyat, amibe valószínűleg a társad is belekeveredik majd egy ponton.

​2. Kéretlen tanácsokat ad

egy id\u0151sebb n\u0151 osztja a fiatalabbat, akinek a p\u00e1rja a h\u00e1tt\u00e9rben \u00e1ll

Fotó: Shutterstock

Ez egyformán megalázó és sértő, és sajnos nem is ritka. Az anyós ezzel megpróbálja magát beilleszteni a párkapcsolat intim kétoldalúságába. Ezzel háromszögelésnek dinamikát hoz létre, célja pedig, hogy irányítson és manipuláljon annak érdekében, hogy a saját igényeit kielégítse.

​3. Az utolsó pillanatban mondja le a terveket, vagy bejelentés nélkül jelenik meg

Az, hogy valaki bejelentés nélkül megjelenik valakinél, ritkán elfogadható, és ennek a rossz viselkedésnek a másik oldala – az, hogy gyakran egy pillanat alatt visszalép a megbeszélt tervektől ugyanilyen problémás. Az ok? Az anyós szeretné irányítani a helyzeteket, és a figyelem középpontjában lenni.

​4. Ajándékokat ad neked... de kötöttségekkel együtt

Ilyen például amikor az anyós megsértődik, mert egy ajándékba kapott lakásdekoráció nincs kiállítva. Valamit ajándékba adni, és elvárni, hogy valaki használja is, a manipuláció finomabb, de mérgező formája. Ezzel megpróbálja megváltoztatni azt a személyt, akihez a gyermeke hozzáment.

​5. Azt hiszi, hogy neki kivétel nélkül mindig igaza van

egy id\u0151sebb n\u0151 besz\u00e9l a fiatalabbhoz a kanap\u00e9n \u00fclve

Fotó: Shutterstock

Például amikor nézeteltérésetek van, fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy mindenki (beleértve a partneredet is) az ő oldalára álljon. Ez egy másik triangulációs taktika, amellyel az anyós be akarja magát illeszteni a párkapcsolatba.

​6. Egyenesen figyelmen kívül hagy téged

Valakinek a semmibe vétele a pszichológiai bántalmazás egy formája, mivel az elkövető a hallgatást az áldozat lealacsonyítására használja, és ez a módszer különösen nehezen szembesíthető. Az anyósod könnyen előállhat egy csomó hamis kifogással, hogy miért zárkózik el tőled („azt hittem, haragszol rám" vagy „nem volt miről beszélnünk"), miközben valójában csak téged akar felhúzni.

​7. Lehetetlen a kedvében járni

Ha besétál az otthonodba, és azonnal elkezd megjegyzéseket tenni arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne még javítani rajta, az mindenképp figyelmeztető jel. Hacsak nem kérted kifejezetten, hogy ossza a gondolatait a háztartási vagy főzési képességeidről, akkor jó esély van rá, hogy csak téged akar felbosszantani, és uralkodni rajtad.

Forrás: Purewow

Nyitókép: Shutterstock