Terasz

Így lehet neked is mesébe illő kerted!

Egy hosszú munkanap után másra sem vágyunk, mint hazatérve kiülni a csendes kertünkbe egy hűsítő itallal, és élvezni a pihenést. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon fontos, hogy egy tiszta, rendezett és igényeinknek megfelelő kertünk legyen, aminek kialakításához most adunk néhány tippet és tanácsot!


Elengedhetetlen összetevő: a zöld gyep

A tökéletes kertnek alappillére az irigylésre méltó zöld gyep, aminek kialakítása egyszerűnek tűnhet, azonban talán ez okozza a legnagyobb kihívást a kertesházban élőknek. Nagyon fontos a talaj megfelelő előkészítése, hogy ezután ősszel a fűmagok gond nélkül fejlődhessenek. A magokat minél egyenletesebben szórjuk el, majd a locsolásnál is ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson elegendő víz. Azonban miután a fűszálak teljesen kibújtak, érdemes ritkábban öntözni őket.

Árnyékolás a teljes értékű pihenéshez

Mikor a nyári hőségben is szeretnénk kertünk adta szabadságot és nyugalmat élvezni, lényeges lehet, hogy legyen egy árnyékos hely, ahova visszavonulhatunk az égető napsugarak elől. Ha teraszunkat szeretnénk egy hűvösebb hellyé átalakítani, megoldhatjuk ezt egy karos napellenző használatával, ami egyszerre praktikus és esztétikus megoldást nyújt a nagy hőségben.

Ha kertünk egy kiválasztott pontját szeretnénk árnyékossá tenni, ehhez a napvitorla lehet hasznunkra. Az állítható magasságú tartóoszlop biztosítja az állandó árnyékolást, még a lemenő nap fényében is.

Amitől egy kert igazán mesés lesz: virágok, növények és fák

Egy kert nem az igazi zöldellő fák és színes virágok nélkül. Ennek kapcsán is fontos figyelembe venni a kertünk adottságait, mielőtt fákat vagy virágokat ültetnénk. Elsőként érdemes megfigyelni a fényeket és árnyékokat, hiszen a növények fényigényei eltérőek lehetnek, így ezt figyelembe véve kell őket elültetni, hogy még sokáig gyönyörködhessünk bennük.

Utolsó, de legfontosabb szempont: a kertünk személyre szabása

Nagyon fontos, hogy elsősorban ne másokhoz igazodjunk, ne próbáljuk meg „lemásolni” szomszédunk vagy ismerősünk kertjét, hiszen az nem lesz a sajátunk. Vegyük figyelembe saját igényeinket, miből mennyit és hova szeretnénk a kertbe.

Ha van gyerek a családban, ne ódzkodjunk játékokat tenni a kertbe, hiába nem lesz esztétikus, ugyanígy, ha kisállatunk van: ne mérgelődjünk, ha a zöld gyepet vagy virágainkat tönkreteszi. A saját kertünk ettől lesz a sajátunk, hogy személyes és otthonos – így mi is igazán kikapcsolódhatunk benne.

(X)