Egy emberarcú robot.

Komolyan aggódnak a mesterséges intelligencia miatt, ami előre megjósolja a bűncselekményeket

A bűnözést előrejelző mesterséges intelligencia már létezik, és több amerikai városban már be is vetették. Az MI vezető alkotója, a Chicagói Egyetem professzora, Ishanu Chattopadhyay szerint a városi rendőrök biztosan nem fognak visszaélni a rendszerrel, ám vannak, akik koránt sem biztosak ebben.


Chattopadhyay nemrég interjút adott a BBC Science Focusnak, hogy beszéljen a mesterséges intelligencia rendszerről, amely a Human Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 80-90 százalékos pontossággal képes megjósolni, hol és mikor történhet bűncselekmény.

Ebben az esetben nem feltétlenül az a központi kérdés, hogy a jóslatok a való világban helytállnak-e (bár természetesen ez is fontos), hanem az, hogy valójában az MI sikeresen, visszaélések nélkül beépíthető-e a rendőrség rendszerébe – és bár Chattopadhyay úgy véli, hogy igen, az eddigi tapasztalatok mást mondanak.

Az emberek aggódnak amiatt, hogy ezt eszközként fogják használni arra, hogy börtönbe zárják őket, mielőtt bűncselekményt követnének el. Ez nem fog megtörténni, mivel az MI nem képes erre

– mondta Chattopadhyay a BBC-nek.

A mesterséges intelligencia beépítése a rendfenntartásba aligha újdonság, ahogyan az azt övező ellentmondások sem – hasonló szoftvereket vontak már felelősségre jogtalan bebörtönzésekért, sőt, egy fegyvertelen 13 éves gyermek haláláért is. Általánosságban elmondható, hogy a mesterséges intelligencia általában szeszélyes, tele van faji és egyéb diszkriminatív előítéletekkel, és közismerten nehéz megmagyarázni egyes döntéseit, még azok számára is, akik létrehozták azt.

A BBC-nek nyilatkozva Chattopadhyay – aki azt reméli, hogy az általa kifejlesztett mesterséges intelligenciát társadalmi és politikai intézkedésekkel, nem pedig túlzott rendőri intézkedésekkel fogják használni– elismerte az ilyesfajta aggályok létjogosultságát, különösen az MI jól dokumentált rasszista problémáit.

Úgy véli, hogy más MI-rendszerek túlságosan leegyszerűsítőek, és túlságosan nagymértékben támaszkodnak olyan információkra, mint a letartóztatási előzmények és az egyéni jellemzők. Ezzel szemben az ő rendszere csak eseménynapló-adatokat használ, ami állítása szerint segít „a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni az elfogultságot".

Csak egy adott helyszínen bekövetkező eseményt jósol meg. Nem mondja meg, hogy ki fogja elkövetni az eseményt, vagy az események pontos dinamikáját vagy mechanikáját

– tette hozzá.


Nyitókép: Unsplash

Forrás: Futurism