Egy meteor becsapódik a vízbe

Csillagközi objektum csapódhatott a Földbe — az óceán átkutatását tervezik​

Egy meteor csapódott az óceánba Pápua Új-Guinea partjai mellett. A mérések szerint valószínű, hogy egy csillagközi objektumról van szó, vagyis egy olyan kőzetről, amely egy másik galaxisból érkezett ide. Kutatók át akarják fésülni az vizet, hogy megtalálják a zuhanás utáni maradványokat.


A 2014-ben érkezett, CNEOS 2014-01-08 névre keresztelt — feltételezhetően — csillagközi objektumot nagyjából fél méter átmérőjűre becsülik, Amir Siraj — a becsapódáskor volt végzős hallgató — és Avi Loeb harvardi professzor pedig úgy vélik, hogy egy másik galaxisból származhat a kőzet.

Ezt a pályájára vonatkozó katalógusadatokból számították ki, ugyanis túl gyorsan érkezett a Föld légkörébe ahhoz, hogy a Nap gravitációs mezején belülről származzon.

A bizonyítással kapcsolatban viszont akadályba ütköztek, ugyanis a becsapódás mérésére használt adatok az Amerikai Védelmi Minisztérium egyik kémszatellitjéről származnak. Ennek következtében az információkat titkosítottak, mivel a szerkezetet katonai tevékenységek megfigyelésére tervezték és nem akarják, hogy a valós képességei kitudódjanak.

A részletek nélkül azonban a tudományos közösség nem fogadja el Siraj és Leob számításait, így a tanulmányuk továbbra is publikálatlan. 2022. áprilisában viszont az amerikai űrhadsereg űrműveleti parancsnokságának vezető tudósa, Joel Mozer felülvizsgálta a titkosított adatokat. Később bejelentette, hogy a NASA-nak benyújtott sebességbecslések kellően pontosak voltak.

Bár a CNEOS 2014-01-08 tudományos besorolása még mindig kérdéses, a tanulmány két szerzőjének ez a bejelentés éppen elég volt ahhoz, hogy továbblépjenek a következő szintre. Kapcsolatba léptek egy céggel, mellyel együttműködve át akarják vizsgálni az óceán alját egy 10 négyzetkilométer nagyságú területen — írja a ScienceAlert.

Ezt a mértéket az eddig ismert pályából, valamint a víz- és széljárási ismeretekből számították ki. Emellett úgy vélik, hogy egy nagyobb mágnessel ki is tudnák emelni a felszínre az összetételének köszönhetően. Loeb az elmúlt években hangot adott annak a lehetőségnek is, hogy esetleg egy fejlett idegen civilizáció mesterséges objektumát fedezhetik fel ezáltal. Elméletéhez nagyon sokan elítélően viszonyultak.

Nyitókép: Shutterstock