egy macska sír

Miért sír éjszaka a macskád?

Egyetlen állattulajdonos sem szeretné, ha állatának hangos kiabálása ébresztené fel mély álmából. De sajnos a macskatulajdonosok nagyon is ismerik milyen az éjszaka közepén egy nyávogó macska hangjaira ébredni.


Egyesek tévesen azt hiszik, hogy a macskák éjszakai állatok. Valójában ezek az állatok krepuszkulárisak, ami azt jelenti, hogy hajnalban és szürkületkor hajlamosabbak aktívabbak lenni. Ha meghallod, hogy a macskád napkeltekor reggeliért nyávog, azon nem lepődsz meg. Az éjféli nyávogás viszont már más tészta.

Számos technikával próbálkozhatsz a probléma enyhítésére. Mielőtt azonban megállíthatnád macskád éjszakai bőgését, ki kell találnod, mi áll a viselkedés hátterében.

A macskád unatkozik


Tori Schlosser macskaviselkedési szakértő szerint valószínűleg az unalom az első számú oka annak, hogy cicád éjszaka sír.

Ha nem kapnak elég szellemi vagy fizikai gazdagodást a nap folyamán, akkor ezt az energiát éjszaka szabadítják fel

– mondja. Az, hogy hogyan reagálsz az unalomból fakadó éjféli sírásra, szintén súlyosbíthatja a viselkedést. A macskák okos lények, és ha rájönnek, hogy a hajnali 2 órai nyávogással megkapják a vágyott figyelmet, akkor folytatni fogják. Akaratlanul is megerősítjük a viselkedésüket, akár azzal, hogy azt fújjuk: „Semmi baj", vagy azzal, hogy felkelünk és becsukjuk az ajtót, vagy kiabálunk velük.

​Lehet, hogy a macskád éhes

Lehet, hogy a macskád azért sír éjszaka, mert éhes vagy szomjas. De ez nem jelenti azt, hogy fel kell kelned és meg kell etetned – ezzel csak megerősíted a negatív viselkedést. Schlosser szerint ezzel lényegében arra tanítanod őket, hogy ha hajnali 1-kor elkezdenek nyávogni, akkor valaki jön és ad nekik enni, így egy folyamatos körforgásban ragadsz, hogy késő éjjeli nassolnivalót kell biztosítanod, csak hogy egy kis nyugalmad.

​A macskádnak egészségügyi problémái vannak

s\u00edr\u00f3 macska

Fotó: Unsplash

Az éjszakai hangoskodás a macskáknál a korral járó hanyatlás gyakori tünete, és macskademenciára utalhat. Schlosser azt tanácsolja, hogy vidd el idős háziállatod az állatorvoshoz kivizsgálásra, ha észreveszed, hogy éjszaka sír; az állatorvos pedig adhat bizonyos helyzetekben gyógyszeres kezelést. Vannak más egészségügyi problémák is, amelyek miatt a macska korától függetlenül sírhat éjszaka, például magas vérnyomás, pajzsmirigy túlműködés vagy egyéb fájdalmak.

​A macskád tüzel

Egy tüzelő macska harsogása határozottan felébresztheti a háztartást. Ez egy nagyon sajátos jajgatás, amit egyébként általában nem hallani. Egy tüzelő macska éjjel és nappal is bőg, bár ez a viselkedés nem tart sokáig. Amellett, hogy megállíthatod a lármát, a cica sterilizálása segít a macskapopuláció megfékezésében is.

​A macskád ki akar menni a szabadba

Ha benti-kinti macskád van, előfordulhat, hogy azért nyávog, hogy kiengedjék. De tekintettel a szabadban a macskákra leselkedő veszélyekre, a legjobb, ha bent tartod a cicád.

​Hogyan állítsd le a macska éjszakai sírását?

Miután kizártad az életkorral összefüggő demenciát vagy más egészségügyi problémákat, tehetsz néhány lépést, hogy megszüntesd az éjszakai lármázást.

Kezdd azzal, hogy a nap folyamán a mentális és fizikai gazdagodásra helyezed a hangsúlyt: az igazán fontos dolog az, hogy a játékra összpontosítsunk. De ne feltételezzük, hogy elég, ha lefekvés előtt 15 percet játszunk velük. A macskáknak egész nap szükségük van a stimuláló tevékenységekre. Ahelyett, hogy egy egész napi gazdagodást próbálnánk belezsúfolni egy gyors, lefekvés előtti játékba, inkább biztosítsuk, hogy mindig hozzáférjenek olyan játékokhoz, amelyek stimulálják őket.

Továbbá gondoskodj arról, hogy legyen egy tálnyi ételük, friss vizük és tiszta alomtálcájuk.

Forrás: Mentalfloss

Nyitókép: Shutterstock