almákat tart egy kislány a szeme elé

Alma kisokos: nem mindegy, melyikből mit készítesz

Nem rejtély, hogy miért az alma a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse. Csaknem 750 ezer évvel ezelőtt fedezték fel, ízéért és egészségügyi előnyeiért pedig sokan kedvelik.


Az alma magas rost-, C-vitamin- és fitokemikáliatartalmú, széles körben elérhető, és sütve és nyersen is egyaránt finom. A magházas gyümölcsök egyik fajtája, és általában július végétől november elejéig szedik, bár ez fajtánként változik. Rengeteg alma közül válogathatunk, a savanykás és ropogóstól az édes és zsenge fajtákig. Most a legismertebbeket vettük sorra, és annak is utánajártunk, melyik mire jó a leginkább.

​1. Granny Smith

Íz: savanykás és lédús

A legjobb: sütéshez és főzéshez, salátákhoz, nyersen fogyasztva.

Ha a savanyúság híve vagy, ezeket az élénkzöld szépségeket nem lehet legyőzni. A Granny Smith alma az ausztráliai Sydneyben született 1868-ban, és felfedezőjéről, Maria Ann Smith-ről kapta a nevét. Csodálatosan működik desszertekben, mert szilárd állagának köszönhetően megtartja az alakját. (A pitékhez és más finomságokhoz édes és savanykás almák keverékét érdemes használni, hogy megtaláljuk a megfelelő ízegyensúlyt.) Bár október közepén szüretelik, a szupermarketben mindig találkozhatunk velük.

​2. Golden Delicious

Íz: édes és vajas

Legjobb: almabor, nyersen fogyasztva, salátákhoz.

A név mindent elárul. Ezeknek az élénksárga almáknak – amelyeket szeptembertől októberig szüretelnek, bár a terményrészlegben mindig kaphatók – édes, mézes ízük van, némi fűszeres beütéssel, ami miatt kiválóan használhatók almaborhoz. Lágy textúrájuk könnyen szétesik a sütőben, így nyersen is fogyaszthatjuk, vagy olyan receptekben, amelyek nem igénylik, hogy az almák megőrizzék az alakjukat.

​3. Pink Lady/Cripps Pink

Íz: savas és frissítő

Legjobb: nyersen fogyasztva, sütéshez

Egy másik ausztrál gyümölcs, ezt az almafajtát 1973-ban keresztezte John Cripps. Ezek a rubinszínű cukiságok annyira ropogósak, hogy a harapáskor szinte pezsegnek a szádban. Fanyar-édes ízüket nyersen is kiélvezheted, de sütőben is remekül megállják a helyüket (javasoljuk, hogy hagyd rajta a héját). Különösen késő ősszel tartsd szemmel őket!

​4. Fuji

Íz: édes és kemény

Legjobb: nyersen fogyasztva, salátákhoz, desszertekhez

Ez a Japánban feltalált kerek almafajta nyersen és desszertekben egyaránt finom, köszönhetően jellegzetes keménységének. Egyáltalán nem lisztes állagú, nyersen fogyasztva szuper lédús és ropogós, sütőben pedig megtartja az alakját. Mivel más almákhoz képest későn virágzik, valószínűleg novemberben vagy decemberben kerül a boltok polcaira.

​5. Gála

Íz: édes és lédús

Legjobb: nyersen fogyasztva, sütéshez

Ez a Golden Delicious-Kidd's Orange Red hibrid Új-Zélandról származik, ahol II. Erzsébet királynőről nevezték el, mielőtt az 1970-es években az Egyesült Államokba került. Ropogós textúrájának és szuperédes ízének köszönhetően a Gála kiválóan alkalmas nassolásra. (Pszt: A gyerekek is imádják!) Keresd a piros és sárga csíkos almákat július közepén, betakarítás után.

​6. Red Delicious

Íz: édes és lédús

Legjobb: almaszósz, olyan desszertek, amelyeknél az alma nem kell, hogy megtartsa az alakját, saláták, nyersen fogyasztva.

Nem rejtély, hogy miért ezek az egyik legnépszerűbb almafajta, hiszen nagyon kellemes íze van. Válaszd a Red Delicious almát a ropogós textúrája és édes leve miatt. A sötétvörös alma sütés közben könnyen szétesik, ezért olyan receptekhez a legjobb, amelyeknek nem használ, ha a darabok megtartják az alakjukat. (Gondolj az almaszószra, a befőttre, vagy az almavajra.) Salátákhoz vagy rágcsálnivalókhoz is remekül használható.

​7. Jonagold

Íz: édes és fanyar

Legjobb: főzéshez és sütéshez, nyersen fogyasztva.

Ha szereted a Golden Delicious almát, vedd fel ezeket is a listádra. A Jonagold ugyanis a Jonathan és a Golden Delicious alma hibridje, ezért édes és enyhén csípős. Elég ropogós ahhoz, hogy a sütőben is megállja a helyét, és piros színű, aranyszínű vagy zöldessárga csíkokkal borított. Általában kora tavaszig kapható – csak ne feledd, hogy amint hazahozod őket, minél előbb meg kell enni vagy sütni, mert nem jól tárolható.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Shutterstock