Nincs is jobb az alma szezonban, mint ez az omlós torta
Hozzávalók
- Sütő spray liszttel
- 45 dkg Honeycrisp alma, hámozva, magház nélkül, apróra vágva (más alma is jó)
- 85 g világos barna cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 180 g általános liszt
- 180 f teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál só
- 200 g kristálycukor
- 245 g író
- 125 ml repceolaj vagy szőlőmagolaj
- 3 nagy, szobahőmérsékletű tojás
- 2 teáskanál vanília kivonat
A mázhoz
- 75 g porcukor, szitálatlanul
- ⅛ teáskanál só
- ⅛ teáskanál vaníliakivonat
- 2-3 evőkanál író, elosztva
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Kenjünk be egy tortaformát sütőspray-vel. Keverjük össze az almát, a barna cukrot és a citromlevet egy közepes tálban, amíg egyenletes nem lesz.
2. Keverjük össze a kétféle lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szerecsendiót és ½ teáskanál sót egy közepes tálban, amíg össze nem keveredik.
3. Keverjük össze a kristálycukrot, 245 g írót, az olajat, a tojásokat és 2 teáskanál vaníliát egy nagy tálban, amíg alaposan összekeveredik és sima lesz. Fokozatosan forgassuk bele a lisztes keveréket, amíg éppen csak össze nem keveredik, és néhány lisztcsík nem marad. Ezután hajtogassuk bele az almát és a levét, amíg egyenletesen össze nem keveredik. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe és kis spatulával egyenletesen oszlassuk el.
4. Süssük addig, amíg a sütemény közepébe szúrt fapiszkálón nem marad nyers tészta, kb. 45-60 percig. Ha kész, hagyjuk hűlni a formában, a sütő rácsán 10 percig, majd fordítsuk át egy rácsra, vegyük ki a formát, és hagyjuk a tortát teljesen kihűlni, kb. 3 órán át.
5. Készítsük el a mázat: Egy kis tálban keverjük fel erősen a porcukrot, a sót, a vaníliát és 2 evőkanál írót simára; adjuk hozzá a maradék 1/2 evőkanálnyi írót, amíg a máz eléri a kívánt állagot. Csepegtessük a mázat a kihűlt tortára, és tálaljuk.
A tortát műanyag fóliába csomagolva vagy légmentesen záródó edényben legfeljebb 7 napig, hűtőben tároljuk. Közvetlenül a tálalás előtt készítsük el a mázat.
Nyitókép: Shutterstock