Házi készítésű almatorta, mellette alma, dió, méz az asztalon

Nincs is jobb az alma szezonban, mint ez az omlós torta

Szuper zamatos alma ízesíti ezt az enyhén fűszeres, friss süteményt.

Hozzávalók

  • Sütő spray liszttel
  • 45 dkg Honeycrisp alma, hámozva, magház nélkül, apróra vágva (más alma is jó)
  • 85 g világos barna cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 180 g általános liszt
  • 180 f teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál só
  • 200 g kristálycukor
  • 245 g író
  • 125 ml repceolaj vagy szőlőmagolaj
  • 3 nagy, szobahőmérsékletű tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat

A mázhoz

  • 75 g porcukor, szitálatlanul
  • ⅛ teáskanál só
  • ⅛ teáskanál vaníliakivonat
  • 2-3 evőkanál író, elosztva

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Kenjünk be egy tortaformát sütőspray-vel. Keverjük össze az almát, a barna cukrot és a citromlevet egy közepes tálban, amíg egyenletes nem lesz.

2. Keverjük össze a kétféle lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szerecsendiót és ½ teáskanál sót egy közepes tálban, amíg össze nem keveredik.

3. Keverjük össze a kristálycukrot, 245 g írót, az olajat, a tojásokat és 2 teáskanál vaníliát egy nagy tálban, amíg alaposan összekeveredik és sima lesz. Fokozatosan forgassuk bele a lisztes keveréket, amíg éppen csak össze nem keveredik, és néhány lisztcsík nem marad. Ezután hajtogassuk bele az almát és a levét, amíg egyenletesen össze nem keveredik. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe és kis spatulával egyenletesen oszlassuk el.

4. Süssük addig, amíg a sütemény közepébe szúrt fapiszkálón nem marad nyers tészta, kb. 45-60 percig. Ha kész, hagyjuk hűlni a formában, a sütő rácsán 10 percig, majd fordítsuk át egy rácsra, vegyük ki a formát, és hagyjuk a tortát teljesen kihűlni, kb. 3 órán át.

5. Készítsük el a mázat: Egy kis tálban keverjük fel erősen a porcukrot, a sót, a vaníliát és 2 evőkanál írót simára; adjuk hozzá a maradék 1/2 evőkanálnyi írót, amíg a máz eléri a kívánt állagot. Csepegtessük a mázat a kihűlt tortára, és tálaljuk.

A tortát műanyag fóliába csomagolva vagy légmentesen záródó edényben legfeljebb 7 napig, hűtőben tároljuk. Közvetlenül a tálalás előtt készítsük el a mázat.