Répatortaszelet pekándióval

Őszi dőzsölés: Répatorta krémsajtos tejszínhabbal

Akár vendégeknek, akár a családnak készítjük, népszerűek leszünk ezzel a krémes, mégis könnyű répatortával.

Hozzávalók (12-16 adaghoz)

Tortához:

  • Tapadásmentes növényi olaj spray
  • 120 g pekándió
  • 250 g fehérített, teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3 kis sárgarépa (300 g), megtisztítva, darabokra vágva
  • 3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
  • 400 g világos barna cukor
  • 225 ml növényi olaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1¼ teáskanál kóser só
  • 2 teáskanál vaníliarúdpaszta vagy vaníliakivonat
  • 140 g finomra vágott szárított ananászkarikák
  • 45 g finomra vágott kristályos gyömbér

Mázhoz:

  • 225 g krémsajt, szobahőmérsékletű
  • 2 teáskanál vaníliapaszta vagy vaníliakivonat
  • ½ teáskanál kóser só
  • 4,8 dl hűtött tejszín
  • 67 g kristálycukor
  • őrölt fahéj (a porozáshoz)

Elkészítés

1. lépés: Helyezzünk egy rácsot a sütő közepére; melegítsük elő 160°C-ra. Egy fém tepsi oldalát enyhén kenjük be tapadásmentes növényi olajspray-vel, és béleljük ki az alját sütőpapírral.

2. Pirítsuk meg a pekándiót egy kis peremű sütőlapon, amíg illatos és mélybarna lesz, 12-18 percig. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk durvára. Növeljük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra.

3. lépés: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport.

4. lépés: Turmixoljuk össze a sárgarépákat, a tojásokat, a barna cukrot, a növényi olajat, az őrölt fahéjat, a kóser sót és 2 teáskanál vaníliapasztát vagy vaníliakivonatot, amíg nagyon sima lesz, körülbelül 2 percig. Adjuk a sárgarépás keveréket a száraz hozzávalókkal teli tálba, és keverjük össze, amíg éppen csak összeáll (néhány csík száraz lisztnek még láthatónak kell lennie). Egy gumispatula segítségével keverjük bele a pekándiót, a szárított ananászkarikákat és a finomra vágott gyömbért, szükség szerint a tál oldalát és alját lekaparva, amíg jól összeáll. Kaparjuk a tésztát az előkészített serpenyőbe, és rázzuk meg, hogy a felszínt kiegyenlítsük.

5. Süssük a süteményt, amíg aranybarna nem lesz, 25-30 percig. Tegyük át a tepsit egy rácsra, és hagyjuk kihűlni a tortát, kb. 1 órán át. Ha a tortát inkább formázatlanul szeretnénk tálalni, fordítsuk a rácsra, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd fordítsuk a tortát a jobb oldalával felfelé egy tálra.

Cukormáz:

5. lépés: Elektromos mixerrel közepes sebességen, közepes tálban verjük simára a krémsajtot, 2 tk. vaníliapasztát vagy vanília kivonatot és ½ tk. Morton kóser sót, kb. 3 perc alatt. Adjuk hozzá a hűtött tejszínt és a kristálycukrot és addig verjük, amíg a cukormáz szilárd csúcsokat nem kap, kb. 5 percig. Kaparjuk le a tál oldalát és alját, majd óvatosan hajtsuk össze, hogy a keverék jól összeálljon.

6. lépés: Kenjük el a cukormázat a torta tetején egészen a szélekig egy spatula segítségével, majd enyhén szórjuk meg őrölt fahéjjal.