Mobiltelefonozó nő az utcán

4 mobiltelefonos módszer, amivel biztonságban érezheted magadat

A késő esti hazasétálás vagy egy tinderes első randi is némi kockázattal jár. A mobiltelefonunk azonban segíthet ezekben a helyzetekben.

Egy 2021-es kutatás szerint a nők fele érezte már azt, hogy nincs biztonságban, amikor hazafelé sétált egy kihalt utcán. Ehhez képest a férfiak körében csak minden 7. érezte már ugyanezt. Emellett a 16 és 34 év közötti nők kétharmada állította, hogy az elmúlt egy évben zaklatást tapasztalt, míg közel 30%-uk gyanította, hogy követik őket.

Ma már szerencsére számos mobiltelefonos applikáció és beépített funkció tud segíteni, hogy nagyobb biztonságot érezzünk a fent említett helyzetekben. Íme hat trükk, amit érdemes kipróbálni.

Bejelentkezési üzenetek küldése

Az iPhone-ok egyik új funkciója lehetővé teszi, hogy automatikus bejelentkezési üzeneteket küldjünk az ismerősöknek, ahelyett, hogy megírnánk nekik,, hogy rendben hazaértünk.

Nyissuk meg az Üzenetek alkalmazást a telefonon, nyomjuk meg a '+' gombot, és válasszuk ki a 'Bejelentkezés' lehetőséget. Itt beállíthatjuk az úti célunkat, majd tájékoztatni tudjuk a hazaérkezésünkről mindenkit, akit szeretnénk. Még értesítést is kapnak, ha nem érünk oda a megadott időpontban a célállomásunkra.

Csatlakozás a telefonkeresésen keresztül

A telefonkeresés egy másik nagyszerű eszköz az iPhone-on. Állítsuk be családtagjainkat a Find My alkalmazásban, és mindannyian automatikusan hozzáférhetünk egymás Apple-eszközeinek utolsó ismert helyéhez.

Használjuk a SOS vészhelyzet funkciót

Az Apple rendelkezik egy kevéssé ismert SOS vészhelyzeti funkcióval, amelynek hatására a telefon szirénázó hangot ad ki, és azonnal tárcsázza a segélyhívó szolgálatot. Ez egy csodálatos módja annak, hogy sürgős helyzetben gyorsan küldjünk egy riasztást, amikor esetleg nincs időnk felhívni egy barátunkat vagy tárcsázni a rendőrséget.

Az iPhone 8 vagy újabb iPhone készülékeken:

  • Tartsuk lenyomva a kikapcsológombot és valamelyik hangerőgombot, és megjelenik a Vészhelyzeti SOS csúszka.
  • Húzzuk a vészhívás csúszkát a segélyhívó szolgálat hívásához, vagy tartsuk továbbra is lenyomva a két gombot.

Az iPhone 7 vagy korábbi iPhone készülékeken:

  • Nyomjuk meg ötször gyorsan a kikapcsológombot. Megjelenik a Sürgősségi hívás csúszka.
  • Húzzuk a SOS vészhívás csúszkát a segélyhívó szolgálat hívásához.

Műholdas biztonsági beállítás

Ha iPhone 14-es vagy újabb iPhone készülékünk van, akkor kihasználhatjuk az új műholdas vészhelyzeti funkciót is, amely lehetővé teszi, hogy műholdon keresztül hívásokat kezdeményezzünk és riasztásokat küldjünk, ha olyan területeken tartózkodunk, ahol rossz a mobilszolgáltatás.

A beállítás automatikusan bekapcsol, ha olyan területen próbáljuk a segélyhívást kezdeményezni, ahol nincs szolgáltatás. A képernyőn megjelenik a 'Vészhelyzeti szöveges üzenet küldése műholdon keresztül' opció. Ezután részletesen meg tudjuk adni, hogy mi történt, és milyen segítségre van szükségünk. A telefonunk lehetőséget ad arra is, hogy a vészhelyzeti jelentés részeként elküldjük orvosi azonosítónkat.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock