A NASA marsi Insight leszállóegysége

Valószínűleg ez az utolsó Marsról készített kép a NASA Insight egységétől

A NASA Insight leszállóegysége — ami a Mars felszín alatti eseményeit kutatja — nemsokára teljesen lemerül, így a munkája a végéhez közeledik. Számos tudományos áttörés köszönhető az aktiválása óta gyűjtött felvételeinek, most pedig elküldhette az utolsó képet, amit készíteni tudott.


Az Insight 2019 elején kezdte meg az adatgyűjtési folyamatot. Fő célja az volt, hogy a vörös bolygó belsejét és a benne zajló természetes folyamatokat tanulmányozza. Az eredményeinek köszönhető többek között, hogy az emberiség már nem egy teljesen halott, poros, inaktív égitestként tekint a Marsra.

Kiderült, hogy marsi kéreg alatt szeizmikus folyamatok mennek végbe, melyek miatt a bolygó állandóan dübörög. Mivel a Mars és a Föld között az egyik nagy különbség, hogy az idegen világnak nincsenek tektonikus lemezei, így a különböző rengéseket a szakértők egészen az Insight által közölt adatok tanulmányozásáig kizártnak tartották.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy idén egy akkora marsi rengést észlelt a kutatóegység, mely minden eddigi hasonló esemény összhatásánál erősebb volt.

Mindezek mellett fény derült arra is a segítségével, hogy a Mars felszíne alatt vulkanikus folyamatok működhetnek. Ez azért is egy hasznos információ, mivel így elképzelhető, hogy a talaj mélyén folyékony állapotban megmaradt víz rejtőzhet. A légkör túl hideg ahhoz, hogy ilyen állapotában tartsa meg a folyadékot, viszont a forró magma kellő meleget adhat a rejtett víztározók fenntartásához.

Az Insight eredményei mellett fel lehet még sorolni, hogy a meteorbecsapódások erősségét is felmérte, amik a vörös bolygó felszínét alakították. Ezáltal egyértelműbb képet kaphattunk arról, hogyan alakult ki a Mars ma ismert formája.

Sajnos az eddigi kutatások a végükhöz értek. A NASA emberei egy Twitter-bejegyzésben osztották meg a feltehetően utolsó képet, amit az Insight közölni tudott még a teljes lemerülése előtt. Bár a szerkezet még aktív, az akkumulátora már nem sokáig bírja a nagy energiabefektetést igénylő adatátvitelt.

Az Opportunity rover 2019-ben ugyanerre a sorsra jutott, csupán abban az esetben a napelemekre rakódott porréteg állította le a működést. Szerencsére ezt a hibát azóta orvosolták, így a Curiosity és a Perseverance roverek esetében már nem kell tartani hasonló környezeti hatásoktól, tehát addig működhetnek, míg a generátoruk le nem merül.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert