A Mars

Óvintézkedéseket tesz a NASA — így tárolnák a veszélyes marsi mintákat a Földön

A NASA tervei szerint 2033-ra marsi kőzet- és talajmintákat juttatnának a Földre, hogy a szakértők tanulmányozni tudják azokat. Sokan viszont tartanak attól, hogy idegen baktériumok jutnak így a bolygónkra, halálos veszélyt jelentve ezzel az emberiségre. Az óvintézkedésről új fejlemények derültek ki.


Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a világ számos tudósa és űrkutatója tart egy esetleges idegen járványtól, amely a marsi minták miatt törhet ki. Bár nagyon kevés esély van egy ilyen katasztrófára, azért nem árt vigyázni. Mivel nem teljesen nulla százalék a lehetősége, így a szakértőknek minden óvintézkedést meg kell tenniük.

A héten a New York Times további részletekről számolt be a NASA közelgő küldetéséről. A minták tárolására az űrkutatóknak egy olyan biztonságos és minden eshetőségre felszerelt laborba kell menniük, amely még jelenleg sincs kifejlesztve.

Egy előző írásunkban olvasható, hogy a Mars-misszió lezárása után milyen módszerrel tudnák a Földre juttatni a kőzeteket. Ehhez egy légi egységet kell a vörös bolygóra küldeniük, amely képes lehet elszállítani egy űrhajóig a kutatásra szánt csomagot. A probléma a bolygónkra érkezés után következik.

Egy kis videós ismertető a NASA ambiciózus tervéről: 

A jelenleg működő laboratóriumoknak — a Futurism cikke szerint — két különálló típusa van. Egyrészről vannak olyanok, melyek a belső teret és a tárolt mintákat óvják a külső kórokozóktól, a másik opció pedig, ahol a külvilágot védik meg a bent tárolt eszközöktől és kísérletektől.

A marsi talajminta érkezése után egy olyan helységre van szükség, amely mindkét funkciót képes ellátni.

A NASA emberei azt a lehetőséget is fontolgatják, hogy egy moduláris laboratóriumot építenek, amelyet egy meglévő épületbe tudnak beilleszteni. Bármilyen megoldásra is jutnak, 2033-ig mindenképp ki kell gondolniuk a tökéletes opciót, hogy minden lehetőségre felkészülhessenek.

Nyitókép: Shutterstock