Natalie Portman Zone Of Interest vörös szőnyeges bemutatóján a 76. éves cannes-i filmfesztiválon 2023. május 19-én

Natalie Portman szerint a nőknek másképp kell viselkedniük a Cannes-i Filmfesztiválon

Nem először fejti ki a véleményét a nemi megkülönböztetéssel kapcsolatban.

Új filmje, a May December vasárnapi cannes-i sajtótájékoztatóján Natalie Portman a filmben bemutatott performatív nőiességről beszélt.

„Az egész film annyira a teljesítményről és a különböző szerepekről szól, amelyeket különböző környezetben játszunk, különböző embereknek, magunknak, sőt.”

A Todd Haynes által rendezett May Decemberben Portman egy színésznőt alakít, aki Maine-be utazik, hogy egy nő (Julianne Moore) életét tanulmányozza, akinek a bőrébe fog bújni következő filmjében.

Portman szerint emberekként különböző szerepeket vállalunk, és elvárják, hogy játsszunk, nemcsak a képernyőn, hanem a valós életünk számos részében is.

„Ez az aspektusa, még itt is – hogy tőlünk, nőktől eltérő viselkedést várnak el ezen a fesztiválon még a férfiakhoz képest is. Hogyan kell kinéznünk, hogyan kell viselnünk magunkat. Az elvárások mindig eltérőek veled szemben, és ez befolyásolja, hogyan viselkedsz, hogy bevállalod-e, elutasítod-e, vagy teszel-e valamit a kettő között. Határozottan a rád ható társadalmi struktúrák határoznak meg.”

A színésznő nem részletezte a kettős mércét, amelyre utalt, de korábban már többször beszélt erről.

2019-ben, a Lucy az égben című filmjét reklámozó események egyikén Portman megjegyezte, hogy a nőket és a férfiakat nem igazán szokták ünnepelni ugyanazokért a tulajdonságokért.

„Ugyanaz a viselkedés teljesen másképpen kategorizálható férfiak és nők között, és nagyjából ez történik a filmben. Az első emberek, akik kimentek az űrbe, megállapodtak abban, hogy felcsatolják magukat egy bombára… Mindannyian zseniálisak, tudósok, pilóták és mérnökök, de ők is vakmerőek. Aztán amikor [Portman karaktere] valami vakmerő dolgot tesz… megróják érte, hogy vakmerő. Tehát látod, hogy… ugyanazokat a tulajdonságokat, amelyeket az egyikben ünnepelnek, egy másik nemben leírják.”