Natalie Portman a Jackie című filmben

5 emlékezetes film az idén 40 éves Natalie Portmantől

„Inkább leszek okos, mint filmsztár!" Az előbbi Natalie Portmantől származó idézet tökéletesen tükrözi a színésznő életét és karrierjének pályaívét. Nagyszerű alakításai miatt a legtöbb ember rokonszenvvel tekint az izraeli születésű amerikai sztárra, aki nemcsak a filmvásznon igyekszik maradandót alkotni. A Harvardon szerzett pszichológia diplomát és rendszeresen foglalkozik sokakat érintő társadalmi problémákkal is, emellett komoly humanitárius munkát végez. Az Oscar-díjas színésznő idén lett negyvenéves, ebből alkalmából az alábbi cikkben öt emlékezetes alakítását mutatjuk be.


Leon, a profi (1994)

Mindössze 11 éves volt, mikor Luc Besson 2000 kislány közül őt választotta ki a Leon, a profi című film női főszerepére. Portman az akkor már jól ismert Jean Reno oldalán meglepően érett alakítást nyújtott, amivel nemcsak a nézőket, hanem a kritikusokat is lenyűgözte.

Az alkotás előkészülete nehezen és hosszasan indult, ennek ellenére valódi világsiker lett, az előbb említett színészpáros mellett pedig Gary Oldman is brillírozott a filmben.

A Natalie Portman által megformált Mathilda karaktere a popkultúra része lett, sokan a mai napig előszeretettel bújnak bele az ifjú bérgyilkostanonc bőrébe.

Csillagok háborúja: Baljós árnyak (1999)

Meglehet, hogy a Baljós Árnyak a Star Wars-univerzum legkevésbé kedvelt darabja, azonban Portman egyértelműen ennek a filmnek köszönhetően lett világszinten ismert sztár. Az akkora már klasszikussá vált Csillagok háborúja filmek előzménytrilógiájának első részét végtelen mennyiségű kritika érte mind a történeti szál, mind pedig a karakterek miatt – itt elég csak Jar Jar Binksre gondolni –, de kétségtelen, hogy a Star Wars-brand nyomán azok a színészek is egy csapásra világhírűek lettek, akiket a nagyközönség előtte kevésbé ismert.

Portman ezúttal a Naboo bolygó ifjú királynőjét, Padme Amidalát alakította és az előbb említett kritikahullám ellenére a legtöbben elégedettek voltak az akkor még mindig csak 19 éves színésznő játékával. Tökéletesen adta vissza a fiatal királynő dilemmáját, aki próbál határozott és erőskezű lenni, de a lelke mélyén mégis egy rémült fiatal, aki minden erejével igyekszik kihúzni a szülőbolygóját a háború karmai közül.

A színésznőt sokan óva intették a szereptől, mivel az eredeti trilógia főszereplői közül a Hans Solót megformáló Harrison Fordot leszámítva gyakorlatilag senkinek sem sikerült kitörnie a „Star Wars-skatulyából". Portman azonban nem hallgatott az aggódó hangokra, ami utólag kifejezetten jó döntésnek bizonyult. A rákövetkező két Csillagok Háborúja-film (A klónok támadása, A Sith-ek bosszúja) még magasabbra repítette az ismertségét és a későbbi szerepválasztásai is jól sültek el.

V, mint vérbosszú (2005)

A Star Wars-trilógia után közvetlenül a Mátrix-filmeket is jegyző Wachowski testvérek nagy sikerű alkotásában szerepelt. A sci-fi a jövőbeli fasiszta Angliában játszódik, ahol az egykori diktatúrák mintáira titkos rendőrség vegzálja a lakosságot, a televízióból csakúgy ömlik a propaganda.

Portman Evey Hammondot alakítja, aki annak ellenére lesz kulcsszereplő a rendszer megdöntésében, hogy egyáltalán nem akart lázadni az elnyomás ellen, azonban a Hugo Weaving által megformált V-vel való találkozása mindent megváltoztatott. A film elsősorban a címszereplő Guy Fawkes maszkjáról maradt emlékezetes, azonban fontos megjegyezni, hogy a színésznő alakítása nagyban hozzájárult a film sikeréhez. Remekül érezte a történet ritmusát, a sztori elején sebezhető volt, míg a végén szinte sziklaszilárd.

A színésznő annyira magáénak érezte a szerepet, hogy a rajongók legnagyobb megdöbbenésére a film kedvéért kopaszra nyíratta haját.

Fekete Hattyú (2010)

Az Oscar-díj szinte kivétel nélkül a csúcspontot jelképezi minden színész és színésznő karrierjében. Natalie Portman sokak szerint a valaha volt legjobb alakítását nyújtotta Nina Sayers balett-táncos szerepében a Fekete Hattyú című filmben.

A történet leplezetlenül mutatja be a táncosok sokszor kegyetlen, ellentmondást nemtűrő életét. A sztori középpontjában álló visszahúzódó, anyja által kontrollált Nina megkapja a Hattyúk tava előadás főszerepét. A Vincent Cassel által alakított művészeti vezető azonban nem biztos benne, hogy a fehér hattyú szerepében tündöklő lány képes hitelesen megformálni a fekete hattyút. A két karaktert viszont mindenképpen egy táncosnőnek kell eljátszania.

A film innentől kezdve Nina folyamatos belső őrlődését és színházi harcát mutatja be, Natalie félelmetesen hitelesen adja át a nézőnek, hogyan jut el ez a félénk lány az őrület határáig, sőt azon is túl. Portman nem csupán a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat nyerte el, hanem Golden Globe- és BAFTA-díjat is kapott ugyanebben a kategóriában, a 2011-es díjszezon lényegében teljes mértékben róla szólt.

A színésznő hat hónapon keresztül készült a szerepre, többek között pilátesz edzésekre járt és heti öt balett órán vett részt, hogy a teste a lehető legjobban hasonlítson egy balett táncos alakjára, emellett a szerep kedvéért 10 kilót fogyott.

Jackie (2016)

Jackie Kennedy a valaha volt egyik legközkedveltebb és legismertebb first lady az Egyesült Államok történelmében, mind a stílusa, mind a kisugárzása rokonszenvet és tiszteletet parancsolt magának. Pont az előbb felsoroltak miatt elképesztően nehéz színészi feladat az ő karakterét hitelesen bemutatni, Portmannek azonban sikerült visszaadni Jackie varázsát.

A film fókusza elsősorban John F. Kennedy meggyilkolása és annak következményei körül forog, amelyben a gyászoló feleség lelki traumáját mutatja be, emellett a bürokrácia folytonos nyomásával is szembe kell néznie a főhősnőnek.

A Fekete Hattyúhoz hasonlóan a színésznő remekül érzékelteti a helyzet drámaiságát és minden probléma nélkül bele tudott bújni Jackie bőrébe, a film nézése közben szinte eggyé válunk a küszködő first ladyvel.

A készítők ügyesen egyensúlyoztak az érzelmi szálakon, mivel a tragédia nyomán természetesen van egy depresszív hangulata a mozinak, de nem engedték, hogy a komorság teljesen ráüljön a filmre. Natalie élete harmadik Oscar-jelölését zsebelte be a filmért, Emma Stone a La La Landben nyújtott alakításával azonban elhappolta előle az aranyszobrot.