A Nemzetközi Űrállomás

Ez a Nemzetközi Űrállomás jelenlegi helyzete  — a NASA sem tagadja a káoszt

Sajnálatos módon a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén közel sem megy minden annyira gördülékenyen, mint ahogy az látszik. Külső szemlélőkként nem észleljük azt a káoszszerű helyzetet, amiben jelenleg az űrhajósok élnek. A problémát most már a NASA-nak is be kell látnia.

Sok szakértő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a SpaceX űrhajóin három asztronauta helyett már négy utazhat. Az extra személyzet az állításuk szerint elveszi a helyet a szükséges rakománytól. Amit viszont nem látnak, hogy a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg minden eddiginél nagyobb zsúfoltság van.

Jelenleg egy általános vizsgálat megkezdéséhez az asztronautáknak át kell vágniuk a felesleges eszközök sokaságán. Ez megnehezíteni nem csak a munkafolyamatokat, hanem a hétköznapi életet is a személyzet számára.

„Ahogy belekezdünk ebbe a vitába arról, hogy mi a teljes helykihasználtság, azt kell mondanom, hogy szerintem már ott tartunk. Maximalizáltuk az állomás képességeit, nemcsak a kutatáshoz, hanem a rendelkezésre álló kihasználtsági erőforrások fenntartásához is"

— mondta Kirt Costello, az ISS vezető tudósa.

Jelenleg az amerikai űrügynökség további kereskedelmi űrhajók bevezetésében reménykedi. Általuk enyhíthetnék a kialakult helyzet súlyosságát. Mindezek mellett azt is érdemes megjegyezni, hogy ez egy fontos lecke az űrkutatók számára. Amennyiben az életet és a munkálatokat hosszú távon akarja fenntartani az emberiség az űrben, akkor hatékonyabb tárolási módokat kell találni.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a kint rekedt űrhajósok jelenleg is a hazajutásukra várnak. A rendelkezésre álló űrhajójuk a közelmúltban meghibásodott, így a szakértőknek más módot kellett találniuk az asztronauták biztonsága érdekében. Kapcsolódó írásunkat itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism