A Nemzetközi Űrállomás

Egy életben egyszer lehet olyan képet lőni, mint ez az asztrofotós az ISS űrhajósairól

A világ az évek során már hozzászokhatott a gravitációmentes környezetben lebegő asztronautákhoz, valamint a látványos űrfelvételekhez is, viszont nemrég egy olyan fotó készült, melyet idáig nem láthattunk. Egy fényképész a Földről lőtt képet két, a világűrben munkálkodó űrhajósról.


A lélegzetelállító, filmbe illő jelenetről Sebastian Voltmer készített űrfotót, aki egy díjnyertes asztrofényképész. Munkáit többek között olyan szaklapok hozták le, mint a Sky and Telescope, valamint a washingtoni Smithsonian Intézetben és a stuttgarti Carl-Zeiss Planetariumban is kiállították már.

Raja Chari amerikai és Matthias Maurer német űrhajós láthatóak a képen, akik éppen az ISS külső felületén hajtottak végre feladatokat. Többek között egy kamerát szereltek fel és karbantartási, frissítési munkálatokat végeztek, melyek egy hatórás űrsétát igényeltek.

„Úgy érzem, hogy most készítettem egy egyszeri képet az életben. Valószínűleg ez az első földi felvétel, amelyen két űrhajós egyszerre látható az ISS-en”

— nyilatkozta a büszke művész az alkotásáról.

Voltmer a kép elkészítése után azonnal bemutattatta művét a német médiának, mely után vírusként kezdett terjedni szerte a világon. A megemelkedett hírverés után a készítő, valamint egy másik asztrofotós, Philip Smith a kép élesítésével kezdtek foglalkozni, hogy tisztábban kivehetőek legyenek az emberi alakok.

Nyitókép: Instagram/iss

Forrás: ScienceAlert