Helen Mirren a Golda című film premierjén és a European Shooting Stars 2023 vörös szőnyegen a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

Helen Mirren butaságnak tartja, hogy az idősebb nőknek nem lehet hosszú hajuk

Nem érti, miért kellene az idősebb nőknek rövidre vágatniuk a hajukat.

Helen Mirren a napokban egy interjúban arról beszélt, hogy a Covid-19 lezárása alatt kezdte növeszteni a haját, és nem tudta levágni.

A színésznő kitért arra a sztereotípiára, miszerint az idősödő nőknek „nem szabad” hosszú hajat viselniük, és mellig érő haját „radikálisnak” nevezte.

„Egy bizonyos kor után nem szabad hosszabb hajat viselni. De a Covid alatt elkezdtem megnöveszteni a hajam, és valójában a 20-as éveim óta nem volt hosszú hajam. És csak nőtt, nőtt és nőtt, és nőtt, és alapvetően nem tudtam levágatni. Azt hiszem, egy darabig még maradok ennél. Előbb-utóbb le fog jönni. De eléggé élvezem, elég radikális”

– nyilatkozta Mirren a Lorraine című műsorban.

Az Oscar-díjas színésznő korábban már felszólalt az idősebb nőkkel szemben támasztott szépségszabványok ellen. 2019-ben a Grazia nevű lapnak azt mondta, hogy az ő generációja túl sokáig ki volt téve az ageizmusnak, és hogy utálja az „anti-ageing” kifejezést.

„Az én generációm és az utánam következő nők számára rendkívül bosszantó, hogy 15 éves arcokon árulnak szépségápolási termékeket”

– fogalmazott.

Hozzátette, nem szereti a „szépség” kifejezést használni, mert az olyan embereket, akik bizonytalanok a külsejükkel kapcsolatban, azonnal kirekesztettnek érzi.

„Azt fogják gondolni, hogy 'Hát, én nem vagyok túl szép. Ez mind szép és jó ezeknek a gyönyörű nőknek, de én nem érzem magam szépnek'. Nem akarom kizárni ezeket az embereket abból, hogy mesésen érezzék magukat.”

A Lorraine-ben adott interjúja során Mirren arról is beszélt, mit jelent „zászlót kitűzni” a 60 év feletti nőknek.

„Az élet nem áll meg. A kreativitás nem áll meg, a szenvedély nem áll meg, az energia nem áll meg, kivéve, ha úgy döntesz, hogy leállítod. Szóval csak legyünk önmotiváltak, és soha ne adjuk fel. És találd meg az élvezetet, ha ez lehetséges az életedben.”