boldog nő a munkahelyén

Ebben az országban a legjobb nőnek lenni a világon

Hol a legjobb nőnek lenni? Nos, nem itt. Magyarország a 32. ország a világon, ahol nőnek lenni jó − derül ki abból a kutatásból, amely a nők helyzete alapján rangsorolja a nemzeteket.


Dánia vezeti az idei Nők, béke és biztonság indexet vezető skandináv országokat, több mint háromszor magasabb pontszámmal, mint Afganisztán, amely a 177 ország közül a legrosszabb helyen áll. Az első tíz helyet − egy kivételével − európai országok szerezték meg, és mind az öt északi ország az első hét helyezett között szerepel, Svájc, Svédország, Finnország és Izland pedig magas pontszámot ért el.

A Georgetown Egyetem Nők, Béke és Biztonság Intézete (GIWPS) és az oslói Békekutató Intézet (PRIO) Nemek közötti egyenlőséggel, békével és biztonsággal foglalkozó központja által közzétett globális lista a nők társadalmi befogadásának, igazságosságának és biztonságának kulcsfontosságú mutatóit követi nyomon, hogy a nők helyzetét világszerte felmérje.

Az adatok azt mutatják, hogy azok a társadalmak, ahol a nők jobb helyzetben vannak, békésebbek, demokratikusabbak, virágzóbbak és jobban felkészültek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra.

Ezek a dolgok erősebben korreláltak a nők helyzetével, mint a GDP-vel, ami a kutatók szerint egyértelműen bizonyítja, hogy „a nők helyzete a társadalomban mindenki számára fontos".

A kutatók azonban hozzátették, hogy tanulmányuk egy olyan időszakban készült, amikor „az összetett és többrétegű válságok aláássák a nők helyzetét, és azzal fenyegetnek, hogy évtizedek óta tartó fejlődést görgetnek vissza", említve az éghajlati vészhelyzetet, a tekintélyelvű erők felemelkedését, a nagyszabású kényszerkitelepítéseket, a fegyveres konfliktusokat és a koronavírus hatását.

Az egyes országok pontszámai számos különböző mérőszámból tevődnek össze, amelyek következetlenségeket mutatnak, amikor a nők jólétéről és politikájáról van szó.

Vietnam például a 24. helyen áll a nők biztonsága terén, de a 154. helyen áll a nők számára biztosított igazságszolgáltatás terén.

boldog n\u0151k nevetnek

Fotó: Shutterstock

A lista másik végén található tucatnyi ország közül 11-et a törékeny államok közé soroltak – ezek olyan országok, ahol átlagosan minden ötödik nő tapasztalt nemrégiben párkapcsolati erőszakot, 10-ből hat nő él konfliktus közelében, és az anyai halálozás több mint kétszerese a globális átlagnak. Afganisztánban, ahol a tálibok hatalomátvétele miatt a nők és lányok szisztematikusan ki vannak zárva a közéletből, a legrosszabb nőnek lenni. Jemen, amely a 2014-ben kezdődött elkeseredett polgárháború miatt a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válsága, az utolsó előtti, a szintén évek óta tartó polgárháborúval küzdő Közép-afrikai Köztársaság pedig a harmadik helyen áll.

A világot egyre több konfliktus öleli körül. Ezzel párhuzamosan növekszik a nők fejlődésének visszaszorítását célzó tekintélyelvűség. Az Index emlékeztet minket arra, hogy közvetlen összefüggés van a nők jóléte és a nemzetek jóléte között. A nemek közötti egyenlőség előmozdításába való befektetés egyben befektetés a békébe, a biztonságba és a jólétbe is

− mondta Melanne Verveer nagykövet, a Georgetown Institute for Women, Peace and Security ügyvezető igazgatója.

Az első tíz helyezett:

  1. Dánia
  2. Svájc
  3. Svédország
  4. Finnország
  5. Izland
  6. Luxemburg
  7. Norvégia
  8. Ausztria
  9. Hollandia
  10. Új-Zéland

A teljes listát itt találod!

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Shutterstock