Sem szülni, sem temetni nem lehet ebben az extrém hideg norvég városban

Sem szülni, sem temetni nem lehet ebben az extrém hideg norvég városban

Ha fázunk az itthoni hidegben, gondoljunk csak a Spitzbergákra: egy norvég településen annyira extrém az időjárás, hogy néhány, számunkra természetes dolgot, mint a halottaink eltemetése, ott egyszerűen lehetetlen végrehajtani, ráadásul fél évig szinte teljes a sötétség.norvegia Longyearbyen jeges tenger

Ennél északabbra már csak az Északi-sark van

Fotó: 123RF

A Spitzbergák fővárosa, Longyearbyen különös, lenyűgöző világ. Egy kétezres város, ahol nyáron éjjel-nappal süt a nap, télen viszont szinte állandó a sötétség. A városlakók fegyverrel a vállukon közlekednek az utcán, hiszen az év minden szakában állandó a jegesmedveveszély. Mivel a Spitzbergákon nincs erre felkészült kórház, a terhes nőknek a kiírt időpont előtt három héttel el kell hagyni a szigetet, és a legközelebbi nagyvárosban, Tromsøben szülnek. Nemcsak szülni, de temetni se lehet itt, a holttestek ugyanis az állandóan fagyott talaj miatt nem indulnak oszlásnak, így a holtakat átszállítják Norvégia más területein fekvő temetőkbe.

Longyearbyen varos Norvegiaban

A fél éves sötétségért cserébe nyáron még éjjel is süt a nap, ám egy kis zöld aljnövényzeten kívül más nem terem meg ezen a földön.

Fotó: 123RF


Érdekesség továbbá, hogy a lakók nem tarthatnak macskákat, egyrészt mert tartanak a rókákról átterjedő veszettségtől, másrészt mert óvják a szigetvilág egyedi madárvilágát. Kutyákból is inkább csak szánhúzó fajták terjedtek el, a Spitzbergák nem a pincsik hazája.

hovihar Longyearbyenben

Ilyen durvák a hóviharok Longyearbyenben

Fotó: 123RF


Nyitókép: 123RF