Növényáruházban álló nő

Ezért ne hozz haza soha növényt külföldről

Kifejezetten veszélyes lehet, ha az Európai Unión kívül tett nyaralásról hozunk növényt.

Számos növényi károsítót is behozhatunk potenciálisan az országba, melyek visszafordíthatatlan hatással lehetnek a hazai élővilágra, idézi a haszon.hu több hazai szervezet közös felhívását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács is arra figyelmeztet, hogy

soha ne hozzunk haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket a külföldi útjainkról,

mivel azokon olyan kártevők lehetnek, melyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket. Erre hívja fel a figyelmet a #PlantHealth4Life az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság (EB) és 22 európai ország által szervezett kampány is, amelynek hazai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Hogy egyes növény egészségügyi katasztrófák akár visszafordíthatatlanok is lehetnek, azt jól példázza az a 2013-as eset, amikor Dél-Olaszországban egy, amerikai kontinensről származó baktáriumot (Xylella fastidiosa) azonosítottak, amely addigra már elterjedt a dél-olasz olívaültetvényekben, súlyosan károsítva az olasz agrárgazdaságot és siralmas látvánnyá változtatva a régió jellegzetes táját.

A Puglia régiójában 21 millió fát megfertőzött és elpusztított baktérium azóta már több európai országban (Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália) is megjelent, kiterjedt fertőzést okozva. Ráadásul egy 400-600 gazdanövénnyel rendelkező károsítóról van szó, amely az olíván kívül a csonthéjasokat, a citrusféléket, a szőlőt és a legkülönbözőbb dísz- valamint vadon élő őshonos növényeket is megtámadja.

Éppen ezért fontos az elővigyázatosság, mivel az országba behozott növényi károsítókat ellen bekerülésük után már nem tudunk védekezni, vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológiánk, vagy mert a honos növényeink nem elég ellenállóak.

Előfordulhat, hogy invazív fajokat szállítunk be, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

Az internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növény egészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Ez azt jelzi, hogy a növények mentesek az uniós zárlati és a vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól, és teljesítik az Unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, így kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behozásának.

Az egyes országokban más-más előírások vonatkoznak a növényekkel vagy növényi termékekkel való utazásra, így mindig érdemes még indulás előtt tájékozódni az adott régió növény egészségügyi kockázatairól.

Nyitókép: Shutterstock