green plant in white pot

Így jelzik majd a jövő szobanövényei, ha rossz a lakásunk levegője

A szobanövények eddig is gondoskodtak arról, hogy otthonunk levegője friss és finom legyen, egy kutatás szerint azonban a jövőben még ennél is többet tehetnek: jelzik majd, ha megnövekedett a veszélyes anyagok koncentrációja a lakásban. Mutatjuk, hogyan!A szobanövények nemcsak rettentő divatosak az utóbbi években, de segítenek jobban aludni, és a lakásunk levegőjének tisztán tartásában is nagy segítséget nyújtanak. A University of Tennessee kutatói szerint ez csak a kezdet, a jövőben egyfajta szenzorként is működhetnek a speciálisan erre a célra kifejlesztett fajták.

szinvalto zold novenyek

Fotó: University of Tennessee Facebook

Ezek a génmódosított növények képesek lesznek arra, hogy jelezzék, ha a lakásunk ökoszisztémájában felborult valami, és a káros anyagok (mint a radon, a szén-monoxid és egyéb baktériumok) koncentrációja megnövekedett a levegőben, és így az ott tartózkodó emberek veszélyben vannak. Ilyenkor megváltozik a színük, például az eddig zöldben pompázó levelek hirtelen narancssárgára váltanak – nem olyan, mint egy sípoló szén-monixid-jelző, de azért elég feltűnő! Ekkor azonnal érdemes egy nagyot szellőztetni.

Az egyetem kutatói a dohánynövényen kísérletezték ki a módszert. Befecskendeztek fluoreszkáló, narancsszínű fehérjéket, majd baktériumokat eresztettek szabadon a levegőben. Miután a dohánylevelek "belélegezték" a szennyezett levegőt, élénknarancssárgává változtak. De nem úgy, mint az őszi levelek az erdőben, sokkal inkább egy lávalámpához hasonlítható az eredmény.

spiderplant

Fotó: Lucian Alexe/Unsplash

A tudósok szerint a jövőben világító medúzákból vesznek majd fluoreszkáló sejteket, melyeket átültetnek a növényekbe az otthoni védelem megalkotásához. Persze nem minden virág lesz erre alkalmas, csak azok jöhetnek számításba, amik alapból kevésbé pigmentáltak, mint a csokrosinda vagy a vitorlavirág – de ebben az is a jó hír, hogy ezek igazán szívós fajták, szóval nehéz lesz kinyírnunk a bio szénmonoxid-jelzőnket. A szakértők egy egész zöldfal létesítését ajánlják, hiszen ez elég látványos, és még cseréli is a levegőt nekünk.