menorca tengerpart

10 különleges úti cél a nyaraláshoz, ami kevés embernek jut eszébe

A nyaralás tervezését nem lehet elég korán elkezdeni, éppen ezért összeszedtünk tíz olyan különleges úti célt, melyekre valahogy nagyon kevesen szoktak gondolni, ezért nincs is akkora tömeg, viszont mindenképp megéri felvenni őket a listánkra.


1. Menorca, Spanyolország

Amikor a svájci Hauser & Wirth művészeti mágnás 2021 nyarán kitűzte zászlóját Menorca történelmi szigetére, még nem is lehetett igazán sejteni, milyen nagy népszerűségnek örvend majd a helyszín. Művészeti központja egy volt haditengerészeti kórházból lett átalakítva, melynek melléképületeiben rendezték be a különböző kiállításokat.

A galériák vezetőinek nagyon sok helybéli nehézséggel kellett szembenézniük a kezdeti időszakban, hiszen az áram hiánya és az építési korlátozások sokasága folyamatosan problémát jelentett. A verítékes munka azonban meghozta gyümölcsét, és a sziget egy kulturális ékszeresdobozként funkcionál a művészetkedvelő emberek számára. Mindezek mellett Menorca a világ egyik legfenntarthatóbb úti célja, szennyezésmentes levegőjének köszönhetően pedig úgy látszanak a csillagok, mint sehol máshol.

2. Birmingham, Nagy-Britannia

Birmingham elsősorban a gasztronómiájáról híres, hiszen 5 Michelin-csillagos étterem található a város területén, ahova betérve 100 százalék, hogy valami igazán nagyszabású fogás kerül az asztalunkra. Ha nem ezeket a drága, és nagyon hosszú vendéglistával rendelkező helyszíneket keressük, akkor is olyan eldugott gyöngyszemekre lehet bukkanni, melyeket Párizs és Róma is megirigyelne.

A városban az utóbbi időszakban sok felújítást végeztek, többek között újra átadhatták a Grand Hotel Birminghamet, ami hatalmas sikernek örvend, valamint egy történelmi kocsma, a The Rainbow is megnyitotta kapuit, mely a Peaky Blinders című sorozat óta alakult felkapott turistalátványossággá.

3. Szerbia

A görög, török, magyar és balkáni hatásokkal telített Szerbia látképe az új és a régi stílusok ötvözetének is tekinthető már az építészet szempontjából is, hiszen a szellős és egyszerű tömbházak mellett nemsokkal terülnek el a pazar villák. Az ottani lakosok nagyon büszkék különleges ételeikre és éttermeikre, melyek közül nem lehet tudni, melyik kap legközelebb Michelin-csillagot a sok esélyes közül. A város mellett Szerbia szőlőültetvényeiről is nevezetes. Domboldalain nagyjából 30 borászat terül el, ahol a legkülönfélébb szőlőket termesztik. Kampány folyik annak érdekében, hogy UNESCO világörökségi státuszt kapjanak a bor tárolására épített több száz, régi, kőből épült pinceház.

4. Bend, USA

Korábban Bend egy álmos síparadicsom volt, ahova az idősebb lakosság gyűlt a csend és a béke reményében, a koronavírus világjárvány következtében viszont rengeteg fiatal hagyta el városát, és menekült hasonló célzattal erre a környékre. Így Bend nem csak a legkelendőbb ingatlanpiaci lokáció lett, de a fiatalos lendület biztos, hogy új színt ad majd a település galériáinak, éttermeink és kocsmáinak is. A lakosok joggal lehetnek büszkék kézműves söreikre és boraikra, melyeket ezek után sokkal nagyobb tömegnek árusíthatnak.

5. Sierras Chicas, Argentína

Sierras Chicas egy olyan hegyvidéki település, ahol szinte megállt az idő. A helyet hosszú évtizedek óta a lakosok tartják el gazdaságaikból, de az új jövevények is, akik egy kicsit jobban belemerültek az üzleti világba és a gazdaságba, szintén megtartják a környék régies hangulatát, így ténylegesen olyan, mintha visszalépnénk pár évet a múltba. A kilátás és a megnyugtató csend miatt mindenkinek megéri legalább egy éjszakát eltölteni ezen a mennyei, hegyvidéki tájon.

6. Edinburgh, Skócia

Edinburgh sosem tűnt el igazán a radarról, de a frissen megnyílt luxusszállodák és a lehetőségek tovább bővítették az érdeklődők számát. Egy új, fenntartható program keretei között olyan embereket alkalmaznak városi idegenvezetőkként, akik már tapasztalták korábban, milyen a hajléktalanság és a szegénység, ezzel pedig hasznos munkához juttatják őket. Mindemellett átadtak egy alacsony széndioxid-kibocsátású vonatjáratot, ami Edinburgh és London között közlekedik majd. Ez a közlekedési eszköz kiváló választás lehet azoknak, akik meg szeretnék tekinteni a világ első UNESCO-útvonalát, amely Skócia bioszféráját, kreatív városait, valamint világörökségi helyszíneit mutatja be.

7. Almere, Hollandia

Hollandia ad minden évben otthont az egyik legnagyobb kertészeti kiállításnak, melyet idén Almere városában rendeznek meg. A látnivalók mellett ez az a település, amely Hollandiában legelőrébb jár a fenntarthatóságban. Friss levegője és szép tájai tökéletes váltást nyújtanak a városi zajok és szagok után. Mindemellett komoly építészeti struktúrájáról is híres, hiszen különböző színű házai káprázatos látványt nyújtanak a látogatóknak.

8. Stewart-sziget, Új-Zéland

Az olyan utazások tekintetében, ahol a természet és a kikapcsolódás az elsődleges célpont, a Stewart-sziget lehet a legideálisabb választás. A csendes, nyugodt vidéken nagyjából 390-en laknak, így sehol nem lehet érezni a zsúfoltságot, viszont a lehetőségek tárháza hatalmas. Többek között kajakozni, búvárkodni és horgászni is lehet, de mind közül talán a legjobb a bejárható környezet, melynek köszönhetően egész napos túrázásokat lehet tervezni. A Stewart-sziget tiszta égboltjáról is nevezetes, ugyanis onnan lehet legjobban megcsodálni a Tejutat és a sarki fényt.

9. Kaunas, Litvánia

Litvánia második legnagyobb városát sokoldalúságáról lehet megismerni. Az épületek stílusai ötvözik a modern építészet és a hagyományos házépítés jellemzőit. Az utcákon sétálva rendszeresen találkozhatunk olyan falakkal, melyeket az utcai művészek láttak el alkotásaikkal, és már hosszú évtizedes múltra tekintenek vissza. Több különleges kiállításra is látogatható, például az Ördög Múzeuma, ahol 3 ezer szobor, műalkotás és sötét ereklye tekinthető meg, valamint a Vakok Múzeuma, amely a Szent Mihály arkangyal templom katakombáinak mélyén fellelhető, és ahol az emberek megtapasztalhatják, milyen látás nélkül élni.

10. Hachinohe, Japán

Egy 2011-es földrengés és szökőár a város északi régiójának nagy részét megrongálta, a lakosok pedig azóta azon munkálkodnak, hogy a település visszanyerje eredeti fényét. Ebben hatalmas szerepe van a turizmusnak, hiszen abból van a fő bevételi forrásuk. Nemrégiben újjáépítettek a parti útvonalat, melynek mentén az emberek ezer kilométeren át járhatják be a vidéket, keresztül csodálatos, virágos mezőkön, vadregényes erdőkön és vallási szentélyeken. A város kulturális jelentősége is nagyon lényeges, mivel a feltárt leletek arra utalnak, hogy a területen 20 ezer évvel napjaink előtt is éltek ősi törzsek.


Nyitókép: Joao Branco/Unsplash
Forrás:
CN Traveller