Fülhallgató, karóra, mini repülőgép, pénz, ceruza, kék háttér előtt - utazás koncepció

Ezeken a napokon a legolcsóbbak a repülőjegyek idén nyáron

Több mint két évvel a koronavírus-járvány kezdete után az elmúlt hetekben megnőtt a kereslet a júniustól augusztusig tartó utazások foglalása iránt – és ezzel együtt a repülőjegyárak is.

„A nyári utazások repülőjegyárai emelkedtek, és bár több tényező is szerepet játszik, többek között az üzemanyagárak, valamint a légitársaságok személyzeti és működési tényezői, sok minden egyszerűen az erős keresletnek köszönhető. Általában csak akkor látunk árcsökkenést, amikor a légitársaságok nem tudják betölteni a helyeket, és most az utazók még mindig foglalnak”

– mondta el Christie Hudson, az Expedia vezető PR-menedzsere a Condé Nast Travelernek.

Hudson szerint a nyári repülőjegyárak ugyanolyanok vagy magasabbak, mint a járvány előtt, 2019-ben, bár az úti célok és az időpontok nagy szerepet játszanak.

Az Expedia friss elemzése szerint azonban a takarékos utazóknak még mindig van esélyük arra, hogy olcsó repülőjegyeket szerezzenek idén nyáron. A foglalási weboldal adatai azt mutatják, hogy idén nyáron augusztus a legolcsóbb hónap a repülésre – az átlagos jegyárak mintegy 10 százalékkal olcsóbbak a júliusiaknál, és öt százalékkal olcsóbbak a júniusiaknál.

„Elég normális, hogy augusztus végén egy olyan utazási szezon van, amely a családok utolsó utazási hulláma és a Labor Day hétvége körüli gyors kiugrás közé ékelődik”

– fogalmaz Hudson.

Az Expedia adatai azt mutatják, hogy augusztus 23-án, kedden a legolcsóbb idén nyáron repülni, az augusztus 13. és 29. közötti időszak pedig „a jobb nyári viteldíjak főműsorideje”, teszi hozzá.

Július a legdrágább hónap a repülés szempontjából, azon belül is a július 1, a július 4. előtti péntek, de ez főleg az Egyesült államokban érzékelhető, ahol ez a dátum munkaszüneti napnak számít. Az átlagos repülőjegyárak ilyenkor 25 százalékkal magasabbak, mint a nyári hónapok többi hónapjának átlaga.

Általánosságban elmondható, hogy a nyár folyamán a legmagasabb repülőjegyárak pénteken, a legolcsóbbak pedig keddenként fordulnak elő. Számítsunk arra, hogy egy kicsit többet kell fizetnünk, ha péntekről vasárnapra vagy egy olyan ünnep előtt szeretnénk utazni, amikor sokan nem dolgoznak. A keddi és szerdai napok általában olcsóbbak, mivel ezeken a napokon ritkábban indulnak útnak.

Nem számít, hogy hol és mikor szánjuk rá magumkat a nyári vakációra, Hudson mindenekelőtt azt tanácsolja, hogy foglaljunk időben és legyünk rugalmasak.

„Általában a belföldi utazásoknál az [ideális] foglalási ablak 30-45 nap körül van, de idén nyáron azt javasolnám, hogy legalább 60 napra előre foglaljanak. Kezdje el már most beállítani a nyári utazásokra vonatkozó árjelzéseket, hogy képet kaphasson arról, hogy mi az aktuális árfolyam”.