Az olasz Alpokban síelő férfi

Ez Európa legolcsóbb sípályája

Egy 36 európai városra kiterjedő, a síeléssel kapcsolatos költségeket vizsgáló tanulmány kilenc üdülőhelyen, különösen Franciaországban és Svájcban árcsökkenést mutatott ki.

A Post Office Travel Money és a Crystal Ski Holidays brit utazási irodák által készített, átfogó tanulmány 36 európai városban vizsgálta meg alaposan a síbérletek, a felszerelésbérlés, a síoktatás, valamint a sípályán elfogyasztott ebéd és italok költségeit. E szerint Olaszország lett a kontinens első számú olcsó síelési célpontja, megelőzve Bulgáriát a megfizethetőség szempontjából – írja a Schengen VisaInfo.

Az olaszországi Bardonecchia, amely Európa legolcsóbb síterepének címére pályázik, 2019 óta először taszította le a bolgár Borovetset az első helyről.

Kiderült továbbá, hogy az idei és a tavalyi tanulmányban szereplő 31 európai téli üdülőhely közül kilencben csökkentek az árak. Különösen említésre méltó a franciaországi Les Arcs és a svájci Wengen üdülőhely, ahol idén jelentős, 5,5 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható.

Figyelemre méltó fejleménynek számít, hogy a legjobb ár-érték arányú üdülőhelyek rangsorának első három helyezettje között először szerepelt francia üdülőhely. Az Auvergne-Rhône-Alpes régióban található Le Corbier 611 fontos (kb. 270 ezer forint) all-inclusive csomagja magában foglalja a felnőttek egyhetes síbérletét, a felszerelést, az oktatást, valamint az ételt és italt.

Naplemente az olasz Alpokban, Bardonecchia v\u00e1ros\u00e1nak kil\u00e1t\u00e1sa

Fotó: Shutterstock

Idén szeptemberben azonban a globális felmelegedés hatásai miatt, melyek a hóesés csökkenéséhez vezettek, a francia Alpokban található La Sambuy síközpont megszüntette működését.

A síüdülések költséghatékonyságának éves értékelésében a bolgár Borovets és Bansko síközpontok a második, illetve a hatodik helyen végeztek a rangsorban.

A tanulmány szerint az olaszországi Bardonecchia a legjobb ár-érték arányú úti cél, az előző évhez képest minimális, 1,4 százalékos áremelkedéssel. A délnyugat-bulgáriai Borovets a 8,2 százalékos áremelkedés ellenére a második helyen végzett, míg az ugyanebben a régióban található Bansko 18,1 százalékos áremelkedéssel a hatodik helyre került, ami leginkább a síiskolák megnövekedett költségeinek köszönhető.

Az infláció és a megélhetési költségek növekedése a családi nyaralások költségvetését is érinti, az utazások és élmények iránti kereslet azonban továbbra is erős, a 21001 felnőtt 12 százaléka tervez sínyaralást 2023 decembere és 2024 áprilisa között.

A Crystal Ski Holidays emellett azt is kimutatta, hogy az olasz síparadicsomban az árak az előző évhez képest mindössze 1,4 százalékkal, 532 fontra (237 ezer forint) emelkedtek. Bár Borovets még mindig ott van a tízes ranglistán, 8,2 százalékos áremelkedést tapasztalt, 554 fontot elérve. Eközben Bansko, egy másik bolgár üdülőhely 18,1 százalékkal, 642 fontra emelkedett, annak ellenére, hogy 2018-ban a legjobb ár-érték arányúnak minősítették.

Nyitókép: Shutterstock