Egy tábla, ami egyik irányban az optimizmus felé, a másikba pedig pesszimizmushoz mutat

Optimista vagy pesszimista vagy? Az egyik hosszabb életet ígér az embernek​

A pohár félig üres vagy félig teli? Az optimista és a pesszimista szemlélet is tartogat magában egyaránt jó és rossz tulajdonságokat valamilyen formában, ellenben csak az egyik eredményez hosszabb életet a szakértők szerint. Állításukat egy tanulmányban támasztották alá.


A tanulmányhoz szükséges munkálatokban pontosan 159 255 nő vett részt. A kezdeti felvetés szerint az optimizmus összefüggésben áll az egészséges öregedéssel és a kivételesen hosszú élettartammal egyaránt. Azért, hogy a legtöbb változót kiírják a végeredményből, más etnikumból származó emberek is részt vettek a tanulmányban.

A folyamat során az alanyok mindegyike kitöltötte az optimizmus szintjét mérő tesztet, hogy egy adott mérőszámot kapjanak a kérdésben, a vizsgálat kezdetén pedig egyéb demográfiai és egészségügyi adatokat szolgáltattak a szakértőknek. Mindezek után az élettartamra átültethető modelleket alkottak.

Egy l\u00e1ny az optimista \u00e9s a pesszimista maszk k\u00f6z\u00f6tt v\u00e1logat

Fotó: Shutterstock

„Bár magát az optimizmust a társadalmi strukturális tényezők mintázhatják, eredményeink arra utalnak, hogy az optimizmus hosszú életre gyakorolt előnyei faji és etnikai csoportokon átívelően érvényesülhetnek. Az optimizmus fontos beavatkozási célpont lehet a hosszú élet érdekében a különböző csoportokban"

— mondta Hayami K. Koga, a tanulmány vezető szerzője.

Végeredményként a szakértők megállapították, hogy a pozitív világnézet nagyobb egészséggel jár együtt, így hozzájárul a hosszabb élettartamhoz is. Meglátásaik szerint az alanyok személyes életvitele kevéssé befolyásolta a méréseket. Az eredmény korosztálytól és etnikumtól függetlenül értelmezhető mindenkire.

A jövőben ezt a kutatást kevésbé hosszú életű populációkban szeretnék folytatni a szakértők, hogy nagyobb rálátásuk legyen a témára.

Nyitókép: Shutterstock