Egy cetcápa vadászat közben

A világ legnagyobb cápája nem is ragadozó? — ezt eszi a cetcápa

Az óceánok legnagyobb cápáiról egészen idáig azt hitték, hogy húsevők, ellenben ennek az ellenkezőjére találhattak bizonyítékot egy kutatás során. A szakértők szerint a gyomruk képes megemészteni a növényi táplálékot is.


A cetcápák gondosan átfésülik a területüket kisebb áldozatok után kutatva, melyeket szűrőszerű szájukkal szippantanak fel. Keresésük során akaratlanul is a szervezetükbe kerülnek algákból és más fotoszintetizáló szervezetekből álló zöldek. Ez egy elkerülhetetlen része a folyamatnak, azonban a kutatóknak eszébe jutott, hogy a növények elfogyasztása a cápák táplálkozásának fontos részét képezheti.

Az elméletük szerint tehát az algák nem csak köretként, vagy feleslegesen elfogyasztott kiegészítőként funkcionálnak a menüjükben, hanem fontos tápanyagforrásként. Ennek bizonyítására a szakértük az állatok ürülékét kezdték vizsgálni, melyben megtalálták a kifejlett növényi táplálkozásra utaló jeleket.

Mark Meekan — tengerbiológus — munkatársaival együtt egy olyan zsírsavprofilt is feltártak, mely a mindenevő táplálkozásra jellemző. 2019-ben egy másik, szövetmintákat használó tanulmány szintén megerősítette a felvetést, miszerint a cetcápák nem csak kisebb halakkal, hanem algákkal és más vízi növényekkel is tápanyaghoz jutnak.

Cetc\u00e1pa \u00faszik egy b\u00fav\u00e1r mellett

Fotó: Shutterstock

A kutatók meglátásai alapján ez a biológiai sajátosság az evolúció útján alakult ki. Az évek múlásával a szervezetük alkalmazkodott a növényi táplálékhoz, mely akarva-akaratlanul is a szervezetükbe jutott vadászat közben. Ennek hála képesek lettek megemészteni az újfajta táplálékot is, ezzel biztosítva az egészségükhöz szükséges anyagokat.

Egyes tudósok szerit ugyanez történhetett a pörölyfejűcápa-félékkel is, melyek szintén képesek a zöldek hasznosítására.

„A szárazföldön legnagyobb állatok mindig is növényevők volt. A tengerben mindig azt gondoltuk, hogy az igazán nagyra nőtt állatok, mint a bálnák és a cetcápák, a tápláléklánc egy lépcsőfokával feljebb, garnélarákszerű állatokkal és apró halakkal táplálkoznak. Kiderült, hogy talán mégsem olyan különböző az evolúció rendszere a szárazföldön és a vízben"

— olvashatjuk Meekan szavait a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Shutterstock