
Szereted a szárított gyümölcsöt? Nagyon nem mindegy, mikor eszed
Hormonjaink, anyagcserénk, emésztésünk, vércukorszintünk és napi aktivitásunk mind beleszólnak abba, hogy egy-egy falat hogyan hat a testünkre és a hangulatunkra.
Amennyiben rendszeresen sportolunk, érdemes szárított gyümölcsöket vagy dióféléket fogyasztanunk közvetlenül edzés után. Ezek természetes cukrot és zsírsavat tartalmaznak. Ha viszont a napunk inkább a laptop előtt telik, érdemes kisebb adagokat beiktatni, így elkerülhetjük a felesleges zsírpárnákat.
„A szárított gyümölcsöknek magas glikémiás indexe van, ezért érdemes őket reggel vagy edzés előtt fogyasztani. A diófélék viszont alacsony glikémiás indexűek, így szinte bármikor ehetjük őket. Tökéletesen stabilizálják vércukorszintünket, emellett elkerülhetjük a hirtelen hangulatingadozásokat is”
– mondja Payal Rangar, táplálkozási szakértő.
Nicole Linhares Kedia sporttáplálkozási szakértő azt javasolja, hogy akiknek erősebb a menstruációja, azok reggel áztassák be a mazsolát, ezzel a módszerrel elegendő vasat tudnak bevinni szervezetükbe. A premenstruációs szindróma (PMS) tünetek enyhítésére a magnéziumban gazdag tökmag, mandula vagy dió segíthet.
„Ha a dióféléket étkezés előtt fogyasztjuk, mérsékelhetik a vércukorszint megemelkedését egy szénhidrátban gazdag fogás után – különösen hasznos ez cukorbetegségben vagy PCOS-ben érintettek számára”
– teszi hozzá Kedia.
Egészséges és finom: Snickers szelet datolyából? Simán!
Fotó: Shutterstock
Emésztés szabályozása
„A reggel remek időpont a rostban gazdag ételek, például a szilva, füge, mazsola és mandula fogyasztására, hogy támogassák az emésztést és a bélműködést, míg este könnyebb rostos lehetőségeket, például áztatott szárított sárgabarackot és diót érdemes fogyasztani a puffadás elkerülése érdekében”
– mondja Kedia.
Ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy az anyagcsere éjszaka lelassul, így a szárított gyümölcsök és diófélék késői fogyasztása puffadást vagy emésztési problémákat okozhat. A szárított gyümölcsökben lévő természetes cukrok a bélben erjedhetnek, gázokat és kényelmetlenséget okozva.
Alvásminőség
Egyes ételek együttműködnek a magnéziumban gazdag diófélékkel a relaxáció, a melatonin-termelés és az alvás minőségének javítása érdekében. Kedia azt javasolja, hogy reszelt pisztáciát vagy mandulát fogyasszunk tejben, mivel utóbbi triptofánt tartalmaz, amely növeli a melatonint.
Egy másik lehetőség a mandula és a dió banánnal való fogyasztása, amely B6-ban és káliumban gazdag, így természetes izomlazítóként hat. A cseresznye dióval szintén segít növelni a melatonin-termelést.
„De kerüld az olyan cukros dióféléket, mint a mézzel pörkölt vagy csokoládéval bevont, mivel ezek energiaemelkedést okozhatnak. A sós diófélék dehidratációhoz és túlzott nátriumbevitelhez vezethetnek a szervezetben. Hasonlóképpen, a koffeintartalmú diófélék megzavarhatják a melatonin-termelést és befolyásolhatják az alvásciklust”
– figyelmeztet Kedia.
Nyitókép: Shutterstock