Milyen lenne ózonréteg nélkül a Föld?

Milyen lenne ózonréteg nélkül a Föld?

Egy új tanulmányban megfigyelték, hogy a légkörben lévő ózon milyen mértékben járul hozzá a bolygó energiaháztartásához - a Föld hőmérsékletét befolyásoló, a beérkező napfény és a kisugárzott hő egyensúlyához. De az is kiderült, hogy ha eltávolítanánk az ózont, a bolygó valószínűleg hidegebb lenne. Méghozzá jócskán.


A kutatócsoport vizsgálata a Föld éghajlatát vette górcső alá, amelyben leírták, hogy a különböző légköri összetételek miképp befolyásolnák az energiaháztartást. Az ózon pedig egy rendkívül fontos eleme bolygónk jelenlegi természetéhez. De mi történne akkor, ha eltűnne? A kísérletből kiderült, hogy a molekula mennyiségének csökkentésével a Föld átlaghőmérséklete jóval hidegebb lenne – írja az IFLScience.

Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy nulla ózonszint esetén a bolygónk hőmérséklete 3,5 °C-kal hűvösebb lenne, mint ma, ami egész gyorsan olyan állapotokat eredményezhetne, ami a legutolsó jégkorszakban volt jellemző.

Fontos hozzátenni, hogy a kísérletben az volt a követelmény, hogy a szén-dioxid mennyisége változatlan maradjon.

Az ózon lényegében egy üvegházhatású gáz, és ez a molekula sokszor nem túl hízelgő módon szerepel a közbeszédben, de az energiaháztartásra gyakorolt negatív vagy pozitív hatása nagyban függ attól, hogy hol található.

A sztratoszférában, körülbelül 50 kilométeres magasságban található ózonnak kifejezetten előnyös tulajdonságai vannak, mivel védi Földön lévő életet a Napból érkező veszélyes ultraibolya fénytől. A 20 kilométeres magasságban azonban már rossz, mivel elnyeli a hőt, és egyfajta üvegházhatású gázként működik.