Egy orvos egy emberi agyról készített röntgenfelvételt néz

Új felfedezés: a Parkinson-kór 3 perc alatt diagnosztizálható egy teszttel

A betegségek kezelésében kulcsfontosságú, hogy időben észrevegyék a problémát, hogy megelőzzék a súlyosabb gondokat és elindíthassák a kezeléseket. A tudósok most egy gyors és hatékony tesztet fejlesztettek ki a Parkinson-kór korai szakaszának felismerésére.


A szakemberek jelenleg a tüneteket, a kórtörténetet, a hosszadalmas fizikális vizsgálat eredményeit és bizonyos esetekben az agyi szkennelést veszik figyelembe a Parkinson-kór diagnosztizálásához.

Ez jelenleg a leggyorsabban növekvő neurológiai betegség, az arány pedig valószínűleg csak növekedni fog a következő években. A kutatók keményen dolgoznak a gyógymód megtalálásán. Bár már vannak módszerek a betegség lassítására és kezelésére is, a legnagyobb előrelépést a kór orvoslásában az jelentené, ha a tünetek jelentkezése előtt ki tudnák mutatni a problémát.

A most megtervezett teszt mindössze 3 perc alatt elvégezhető, és javíthatja a betegek lehetőségeit.

Az új teszt kidolgozása a skót Joy Milne-nal végzett munkára épült. Milne egy hiperozmia nevű betegségben szenved, vagyis fokozottan érzékeny a szagokra. Miután észrevette, hogy férje pézsmaillatúvá vált sok évvel a diagnosztizálása előtt, kiderült, hogy ez a tulajdonsága képessé teheti a Parkinson felismerésére.

Ez a csapat figyelmét a bőrön található faggyúra terelte, amely az endokrin rendszerhez kapcsolódik és a bőrt hidratáltan tartja. 2019-ben egy másik tanulmány megfigyelte, hogy miként változik a faggyú kémiai összetétele, ha a vizsgálat alá vetett illető Parkinson-kórban szenved.

Egy kis videós ismertető a Parkinson-kórról:

A kísérleti fázisban 79 beteg mintáját hasonlították össze 71 olyanéval, akiknél nem mutatták ki a kórt. A vett kenetet elküldik egy laboratóriumba, ahol tömegspektrometriás elemzésnek vetették alá, hogy lássák a molekuláris összetételét.

„Amikor ezt elvégezzük, több mint 4000 egyedi vegyületet találunk, amelyek közül 500 különbözik a Parkinson-kórban szenvedők és a kontrollcsoport résztvevői között"

— mondta Depanjan Sarkar, kémikus a ScienceAlert cikkében.

A szakértőknek még bizonyítaniuk kell, hogy az eljárás képes méretnövekedésre és laboratóriumi körülményeken kívüli működésre. Ennek ellenére a tény, hogy a teszt invazív és ilyen gyorsan elvégezhető, jó reményeket táplál a kutatókban.

Nyitókép: Shutterstock