Folyékony nitrogénbank, amely spermium és petesejt mintákat tartalmaz - ivf - in vitro fertilizáció, petesejt fagyasztás

Mostantól 55 évig lefagyasztva tarthatjuk a petesejtjeinket

A múlt hónapban az Egyesült Királyság feloldotta a petesejtek, spermiumok és embriók tárolására vonatkozó tízéves korlátozást, így a potenciális szülők nagyobb kontrollt kapnak termékenységük felett.

Sokféle oka lehet annak, hogy a nők meg akarják őrizni a termékenységüket, akár azért, mert a karrierjükre akarnak összpontosítani, anyagilag stabilabbak akarnak lenni, várnak a megfelelő partnerre, vagy egyszerűen csak még nem érzik magukat készen a családalapításra.

Egészen a közelmúltig azonban a petesejtek vagy embriók (azaz a már megtermékenyített petesejtek) lefagyasztása mellett szóló döntést nehezítette, hogy az Egyesült Királyság törvényei szerint csak legfeljebb tíz évig lehetett tárolni őket (hazánkban ugyanennyi ideig lehet).

Ez néhány nőt nehéz helyzetbe hozott. A beavatkozás késleltetésével a 30-as éveik végéig nyilvánvalóan hosszabb ideig megőrizhetik termékenységüket a nők. Az emberi reprodukciós eljárásokat szabályozó brit hatóság (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) 2016-os jelentése szerint azonban a petesejtek 35 éves kor előtti lefagyasztása növeli annak valószínűségét, hogy sikeres terhességhez vezet.

Ez azt jelentette, hogy amikor a petesejtjeiket lefagyasztó nők elérik a 10 éves határt, korlátozott számú, szorongató és potenciálisan anyagilag megrövidítő lehetőséggel szembesülnek – magyarázza Sarah Norcross, a Progress Educational Trust (PET) igazgatója.

A jótékonysági szervezet nevében, amely a meddőségben és genetikai betegségekben szenvedő emberek választási lehetőségeinek javításán dolgozik, Norcross szerint ezek a lehetőségek a következők voltak: elpusztíttatni a petesejtjeiket (és ezzel együtt talán a legjobb vagy egyetlen esélyét arra, hogy biológiai anyává váljanak); szülővé válni, mielőtt még készen állnának erre (akár egy partnerrel, akár egyedülállóként, spermadonáción keresztül); vagy megpróbálni finanszírozni a petesejtek tengerentúli termékenységi klinikára történő átvitelét (és egy későbbi időpontban külföldön termékenységi kezelésben részesülni).

Eközben a „korán meddőnek” ítélt szülőkre más szabályok vonatkoztak. Például, ha valaki a rákkezelés előtt lefagyasztotta petesejtjeit vagy spermáját, akár 55 évig is fagyasztva tarthatta azokat.

A PET válaszul kampányt indított a törvény 2019-es megváltoztatására, tavaly szeptemberben pedig az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy tervei szerint a tízéves korlátozást mindenki számára 55 évre emelné.

Sajid Javid volt egészségügyi miniszter egy nyilatkozatában így fogalmazott:

„A jelenlegi tárolási szabályok súlyosan korlátozóak lehetnek azok számára, akik fontos döntést hoznak arról, hogy mikor alapítsanak családot, és ez az új jogszabály segít kikapcsolni az emberek fejében ketyegő órát”.

A törvénymódosítás július 1-jétől lépett életbe az Egyesült Királyságban, melynek értelmében mostantól tízévente a páciensek választhatnak, hogy folytatják-e a tárolást, vagy eladományozzák, illetve megsemmisítik petesejtjeiket, spermiumaikat vagy embrióikat.

Mit jelent ez a változás a fiatal nők számára?

Cynthia Hudson, a TMRW Life Sciences termékenységi technológiai vállalat vezető embriológusa és klinikai stratégiáért felelős alelnöke a brit Marie Claire-nek elmondta, hogy a megengedett tárolási időszak meghosszabbítása azt jelenti, hogy a húszas éveik elején járó páciensek most már bátran fontolóra vehetik petesejtjeik lefagyasztását, tudván, hogy ezeket bármikor felhasználhatják, amikor készen állnak a gyermekvállalásra.

Az a kényelem, amelyet ez a törvény hozott (és hoz) a betegek számára, mélyreható. Annak tudata, hogy nem egy újabb „óra” függvényében kell szaporodniuk, sokkal nagyobb mozgásteret ad a betegeknek jövőbeli terveik eldöntésében. Ez felszabadító és a családalapítással kapcsolatos stressz és szorongás csökkentését hivatott szolgálni.

 Ennek eredményeképpen több nő választja majd a petesejtek lefagyasztását?

Az Egyesült Királyságban a petesejt-fagyasztást igénylő betegek száma növekszik, és várhatóan ez a tendencia folytatódni fog, különösen az új törvény fényében. A tárolás tíz éves korlátja szinte biztosan visszatartotta a nőket a petesejtfagyasztástól, bár erről nem sokan számoltak be. Az utóbbi időben számos klinikán ugrott meg az új páciensek száma, melyben nagy szerepet játszik az új törvény.

A törvénymódosítás mindenki számára előnyös, és minden bizonnyal a transzneműek számára is, akik szeretnék megőrizni lehetőségeiket. A petesejtek lefagyasztása az átmenet előtt megadja a pácienseknek azt a rugalmasságot, amelyre szükségük van, hogy kitalálják rövid és hosszú távú terveiket anélkül, hogy a háttérben ketyegő 10 éves óra nyomást gyakorolna rájuk.

Melyek a petesejtfagyasztás további fő akadályai? 

A petesejtfagyasztás egyik legnagyobb akadálya a költség. Itt a pénzügyi költségeket fogom tárgyalni, de vannak érzelmi és fizikai költségek is, amelyeket szintén figyelembe kell venni. A HFEA szerint a petesejtek begyűjtésének és lefagyasztásának átlagos költsége az Egyesült Királyságban 3350 font (kb. 1,6 millió forint), amihez a gyógyszeres kezelés 500-1 500 fontot tesz hozzá.

A tárolási költségek plusz pénzt jelentenek, és általában évi 200 és 400 font (kb. 94 ezer és 188 ezer forint) között mozognak. Amikor készen áll az illető a petesejtek felhasználására, kapcsolatba kell lépnie a klinikával, hogy megtervezhessék a felolvasztást és a megtermékenyítést (lényegében egy IVF-ciklust). Ezenkívül kezelésnek kell alávetnie magát, hogy a méhét felkészítsék a keletkező embriók befogadására. Ez a folyamat átlagosan 2500 fontba kerül, nem számítva a gyógyszereket vagy a férfi partnerrel végzett vizsgálatokat, így a petesejtek lefagyasztásának és felolvasztásának teljes folyamata átlagosan 7000-8500 font.

Vannak olyan lehetőségek, amelyekkel csökkenthető ez a költség. Egyes donor petesejtbankok az Egyesült Királyságban fedezik a petesejtfagyasztás költségeit, cserébe azért, hogy a páciens a petesejtjei felét a banknak adományozza. A petesejtfagyasztás az NHS keretében is elérhető, ha olyan orvosi kezelésre van szüksége valakinek, amely befolyásolhatja jövőbeli termékenységét.

Nyitókép: Shutterstock