Pilótafülkében ülő pilóták

Az utasok fele csinálja, pedig a pilóták ki nem állják

Létezik egy gyakori repülés előtti viselkedés, amit sok utas csinál a beszállás előtt – a pilóták nagy szomorúságára.


Állítólag sok pilótának van egy sor babonája a repüléssel kapcsolatban, és ezek közül az egyik valóban népszerű az utasok körében: a beszállás előtt, a repülőgép előtt készít egy fotót.

Bár ez sokak számára meglehetősen furcsának tűnhet, a pilóták állítólag erősen hisznek abban, hogy a felszállás előtti fotózás balszerencsét hoz, írja a Sun a Travel nevű oldal cikke alapján.

Dave Toomey, volt II. világháborús pilóta az Air and Space Magazine-nak lapnak elmondta, hogy egy pilótatársára korábban nagyon komolyan vette ezt a babonát.

Egy nappal egy küldetés előtt a pilóta megengedte, hogy fényképet készítsenek róla, majd a gépét támadás érte, és alig jutott vissza a bázisra, mondta.

A rep\u00fcl\u0151g\u00e9p el\u0151tt szelfiz\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

„Alig jutottunk vissza egy motorral. Ezután, ha valaki valaha is fényképet készített róla, aznap nem repült.”

Egy pozitívabb, fényképekkel kapcsolatos babona a szeretteinkről készült fotó tartása a pilóta sapkájukban.

Bármilyen pilóta – legyen az kereskedelmi, magán- vagy katonai pilóta – sok időt tölt távol a barátaitól és a családjától.
Ez nemcsak nekik nehéz, hanem azoknak is, akiket hátrahagynak, ezért sok pilóta visz magával olyan tárgyakat, amelyek az otthonukra emlékeztetik őket.

A II. világháború alatt vált divattá az a hagyomány, hogy a pilóták a családjukról és más szeretteikről készült fényképeket tartanak a sapkájukban, úgy gondolták, hogy szeretteik fentről vigyáznak rájuk.

Egy másik, a II. világháború idejéből származó babona szerint valaminek csak a felét kell elfogyasztani, a többit pedig meg kell hagyni a visszatérésig.

Sok pilóta, aki dohányzott a háború alatt, csak egy fél cigarettát szívott el a repülés előtt, a többit pedig a visszatérésre tartogatta. Ezt a szokást a nemdohányzók is átvették, akik csak egy fél adag ételt ettek, és a maradékot akkor fogyasztották el, miután épségben landoltak a visszaúton.

Ez még egy „ösztönzést” adott a pilótáknak, hogy élve érjenek haza, így volt mit „várniuk” a visszatérésük után.

Egy másik furcsa babona, amit néhány pilóta betart, hogy soha ne fütyüljenek a repülőgépen, mivel az a hiedelem szerint vonzza a rossz szellemeket.

Nyitókép: Shutterstock