Egy galaxis (illusztráció)

Egy rendkívüli galaxis plazmasugarat lő a társára​

Szakértők egy érdekes jelenséget figyelhetnek meg mostanában. Egy két galaxisból álló halmaz egyik eleme plazmasugarat lő a társára, ez a folyamat pedig számos kérdést felvet a hasonló, űrbéli eseményekkel kapcsolatban. Íme minden, amit eddig tudni lehet erről a felfedezésről!


A RAD12 nevű galaxisrendszerről már az 1990-es évek óta tudni lehet, hogy valami szokatlan folyik benne. Egészen mostanáig viszont nem volt olyan szerkezet, ami mélyebb betekintést adhatott volna az ottani folyamatokba. Az indiai Giant Meterwave Radio Telescope (GMRT) gyűjtött adatai szerencsére válaszokat adhatnak.

Mint kiderült, a RAD12 a hatodik olyan felfedezett galaxispár, amely plazmarobbanó tevékenységet folytat. Egészen pontosan az egyik galaxis plazmasugarat lő a társára. Ez a folyamat több szempontból is egyedülállónak számít a többi ilyen felfedezéshez képest. Először is ez az első olyan pár, ahol a kisebb fél lő plazmasugarat a nagyobbra.

A második érdekesség, hogy csupán egy plazmasugarat figyeltek meg a szakértők, pedig az ilyen folyamatok jellemzően párosával történnek. Egyelőre ezekre a kérdésekre nem találtak semmilyen logikus magyarázatot.

Az ilyen plazmasugarak meglehetősen gyakori jelenségnek számítanak az univerzumban. Csillagászok feltételezései szerint a galaxisok középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukak lehetnek értük a felelősek. Ezek körül mindig hatalmas mennyiségű anyag kering egy korongban, aminek nem az összes része kerül be a fekete lyukba. Valamennyi anyag a különböző hatások következtében kilökődik az űrbe.

A két galaxismagot egyébként jelenleg 414 ezer fényév távolság választja el egymástól. Mindez azt jelenti, hogy a rendszer tagjai a jövőben össze fognak olvadni.

Sajnos egyelőre nem sok mindent tudunk az ilyen plazmasugarakról és a hasonló rendszerekről. További kutatásokat kell végezni a jelenséggel kapcsolatban, hogy válaszokat találjunk a felmerülő rejtélyekre.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert