Otthonában porszívózó nő

Így szabadulj meg a poratkáktól otthon

Az alábbi 5 tippel távol tarthatjuk őket.


Poratka vs. ágyi poloska

Az ágyi poloskákkal ellentétben a poratka mikroszkopikus mérete miatt nem látható, azonban észrevehetők azok a helyek otthonunkban, ahol szívesen időznek. Az ágyi poloska nagyobb és sötétebb színű, így könnye(bbe)n kiszúrható, és míg az csíp, a poratka nem, mivel az ágyban és az otthonunkban hátrahagyott elhalt bőrsejtekkel táplálkozik.

Az ágyi poloskák általában alvás közben az emberek és állatok vérével táplálkoznak.

Poratka-allergia

Bárki érzékeny lehet a poratkára, még akkor is, ha hivatalosan nem diagnosztizáltak nála allergiát. Amikor por vagy poratka miatt tüsszögünk, akkor a porban felszabaduló fehérjékre reagálunk, amelyek a poratka ürülékéből, vizeletéből vagy bomló testéből származnak.

Eltávolításuk

Beltérben a por főként a bőr, a haj és a szennyezett levegő apró részecskéiből származik, a poratka pedig a porban összegyűlt elhalt bőrsejtekkel táplálkozik. Így minél több a por, annál valószínűbb, hogy poratka van a lakásban.

A poratkák szeretik a meleg helyeket, ahol megtelepedhetnek, így a puha anyagok és meleg rétegek között érdemes keresni őket, például a szőnyegekben, függönyökben, matracokban és kárpitozott tárgyakban.

A legjobb megoldás a poratkák távol tartására, ha szőnyeg helyett keményfa padlót választunk, függönyök helyett pedig redőnyöket. Ha nem áll fenn ez a lehetőség, akkor a következőket tehetjük: csak azokat a ruhákat tartsuk a szekrényben, amiket abban az időszakban rendszeresen viselünk, a szezonális holmikat pedig külön helyen tároljuk. A felesleges textíliákat, például takarókkal is tegyük ugyanezt, valamint a régi, már nem használt plüssállatoktól is szabaduljunk meg.

Ágynemű

A többi, fent említett dolgot rendszeresen tisztítsuk, különösen az ágyneműt, ahol nagy eséllyel találni poratkákat. Érdemes hetente, legalább 50 fokon kimosni az ágyneműt, a párnákat pedig három-hat havonta szárazon tisztíttatni.

Emellett fontos a rendszeres porszívózás, főleg a szőnyegeké vagy más szöveteké, melyeket érdemes hetente kétszer portalanítani. A többi felület heti egyszer takarítsuk, ha pedig tudjuk, hogy allergiásak vagyunk a poratkára, akkor érdemes másra bízni a takarítást.

A rendszeres takarítás mellett időnként érdemes intenzívebb tisztítást végezni, ezért évente kétszer bízzunk meg egy gőztisztító szakembert a mélyebb tisztításhoz.

Hőmérséklet

Mivel a poratka a meleg éghajlatot kedveli, érdemes otthonunk páratartalmát figyelni. A kicsit szárazabb atmoszféra kevésbé hívogató környezetet teremt számukra. Ha a páratartalom 50% fölött van, az lehetővé teheti a poratkák számára a virágzást. Érdemes egy párátlanító készüléket beszerezni, de a melegebb hónapokban egy légkondicionáló is csökkentheti a páratartalmat, valamint naponta egy-egy óra szellőztetés.