Poros házban port töröl az ujjával egy nő

3 oka lehet annak, ha folyton poros a lakás

Ha rendszeres takarítás ellenére naponta szembesülsz a háztartásodban a porral, akkor fontos tudnod, hogy nem vagy egyedül. Ez a probléma majdnem minden második háztartásban felmerülő gond. Ha már mindent megtettél ellene, de még mindig nem tudtad elűzni, akkor jó ha tudod, hogy 3 oka lehet, ha folyton poros a lakás.


A háztartásban előforduló porral nem csak esztétikai gondok vannak. Sajnos a túlzott pornak egészségügyi hátrányai is lehetnek. Allergiát, asztmás rohamokat és egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Ráadásul a por elég undorító dolgokból áll: többek között elhalt bőrsejtekből, háziállatok szőréből, szennyeződésekből és ruhaszálakból. Az otthonunkban felhalmozódó por mennyisége azonban számos tényezőtől függ. Például az évszaktól, hogy hányan élnek az otthonban és hogy vannak-e háziállatok.

Ez is érdekelhet:

4 ok, amiért jobb, ha természetes tisztítószereket használsz

És most lássuk a poros háztartások 3 leggyakoribb okát!

Magas páratartalom

A levegőben található allergének számát nagyban befolyásolja a páratartalom. A magas páratartalom ugyanis tökéletes környezetet biztosít a poratkák és a penészgomba-kolóniák számára a szaporodáshoz. Ezen kívül pedig a magas pára hatására a porszemcsék könnyebben egymáshoz tapadnak, ezáltal sokkal nehezebb eltávolítani is őket. A megfelelő páratartalom eléréséhez érdemes párátlanítót beszerezni.

Porszívózás

A legtöbben tévesen úgy gondoljuk, hogy a háztartásban előforduló por eltüntetésének az egyik legjobb módja, ha felporszívózzuk. Vannak azonban olyan porszívók, melyek port és szennyeződéseket juttatnak a levegőbe használat közben, így porszívózás után porosabbnak érezhetjük otthonunkat. Ezt a problémát úgy tudjuk kiküszöbölni, ha nagy hatékonyságú részecskeszűrő rendszerrel ellátott porszívóba fektetünk be. Ezen kívül még vásárolhatunk nedves porszívót is, mely a port víztartályba zárja, ezzel megakadályozva azt, hogy a por visszakerüljön a levegőbe.

Külső tényezők

Sajnos vannak olyan külső tényezők is, melyek befolyásolhatják a háztartásunk por tartalmát, amik ellen nem sokat tehetünk. Ilyen az például, ha forgalmas utcában lakunk, vagy gyár, bánya mellett. Esetleg, ha építkezés van a közelünkben. Ezeknél az eseteknél valószínűleg több por fog szállni a lakásunkban, mint máshol.

Az egyetlen védekezési mód a külső tényezős por ellen, ha az ablakokat és az ajtókat zárva tartjuk. Szellőztetni próbáljunk meg a lakás vagy ház olyan irányából, ahonnan kevesebb por szállhat be. Ezen kívül a textíliák, szőnyegek, plüssállatok rendszeres mosása is sokat segíthet, a ruhákban ugyanis könnyebben megbújik a por.