Természetes tisztítószerek és eszközök egy képen

4 ok, amiért jobb, ha természetes tisztítószereket használsz

Egyre több helyről hallhatjuk, hogy érdemes a boltban vásárolt tisztítószereinket lecserélnünk természetes eredetűre. De mire kell odafigyelni, mikor tisztítószert vásárolunk? Honnan tudjuk, hogy egy tisztítószert ténylegesen természetes, adalékanyag mentes és honnan, ha marketing fogásokkal próbálnak meg átverni minket?


Manapság rengeteg természetes tisztítószer is forgalomban van, de az is jó megoldás lehet, ha otthon kutyuljuk össze a természetes tisztítószereinket. Mindenesetre az a legjobb, ha a mérgező, bolti tisztítószereinktől végleg megválunk. Íme 4 ok, hogy miért jobbak a természetes tisztítószerek!

1. A család egészsége

A 100%-ig természetes tisztítószerek használata sokkal biztonságosabb választás a saját és a családunk egészsége érdekében. Csökkenthetjük vele az olyan bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, mint az ekcéma és a légúti fertőzések kialakulásának esélyeit is.

Ezek a kockázatok akkor veszélyesek különösen, ha kisgyermekek is vannak otthonunkban.A mérgező füstök belélegzése fiatal koruktól fogva fogékonyabbá teheti őket az olyan hosszú távú egészségügyi problémákra, mint az asztma. Ráadásul a padló és az általuk érintett felületek vegyi alapú termékekkel történő tisztítása nagyobb valószínűséggel okozhat bőrirritációt és allergiás reakciókat.

2. Környezetbarát

A teljesen természetes tisztítószerekre való áttérés a bolygónk védelmét is segíti azáltal, hogy csökkenti a környezetbe kerülő veszélyes vegyi anyagok számát.

A hagyományos tisztítószerek gyakran rossz hatással vannak a Föld természeti erőforrásaira. Sokuk foszfort és nitrátokat tartalmaz. A vízkezelő létesítmények pedig nem képesek eltávolítani ezeket a vegyi anyagokat a szennyvízből. Ennek eredményeképpen ezek aztán a vízfolyásokba kerülnek, és megmérgezik a helyi ökoszisztémát.

A zöld tisztítószerek természetes összetevői azonban egyáltalán nem jelentenek veszélyt a környezetre.

3. Bútorok védelme

A mérgező kemikáliákkal vegyített tisztítószerekkel végzett takarítás megviselheti otthonunk bútor felületeit. Ennek az az oka, hogy a bennük található durva összetevők gyakran maró hatásúak. Így otthonunk bútorainak élettartamát csökkenthetik.

4. Spórolás

Bizony, a természetes tisztítószerekkel pénzt takaríthatunk meg. Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a vegyi tisztítószereknél sokkal drágábbak a teljesen természetes tisztítószerek. Ez nem csak, hogy nem igaz, de a természetes tisztítószerek még olcsóbbak is, mint a vegyszerekkel dúsított társaik.

Nyitókép: Shutterstock

(RMTCS)