Fiatal nő, fehér nadrágban porszívózik a nappaliban

Te tudod, hogy milyen gyakran aktuális a porszívózás?

Ha a porszívózásról beszélünk, sokak számára ez csak a padló takarítását jelenti. Pedig fontos, hogy más bútorunkat és a szőnyegeinket is tisztítsuk ezzel az eszközzel. De milyen gyakran szükséges?


Bár nincsen egy nagykönyvbe vésett általános porszívózási időterv, ez egy fontos és szükséges háztartási munkálat, amely megakadályozza a szennyeződések és a por felhalmozódását a padlónkon és a bútorainkon.

„A gyakori porszívózás azokon a területeken, ahol nagyobb a gyalogosforgalom, segít megakadályozni, hogy a por és a szennyeződés felhalmozódjon a lakásban”

– mondja Ketan Patel, a Dyson padlóápolásért felelős tervezési menedzsere.

Milyen sűrűn kell porszívózni a fapadlót?

A kemény fapadlót, a szintetikus fát és a laminált padlót legalább hetente egyszer érdemes felporszívózni. Tartsuk észben, hogy nem minden porszívó alkalmas a fapadlóhoz.

Porszívóvásárlás során ügyeljünk rá, hogy olyan eszközt válasszunk, melyek kíméletesek a padlónkhoz. Próbáljuk meg nem kihagyni a heti porszívózást akkor sem, ha a padló tiszta, mert az apró poratkákat nem lehet észrevenni.

Milyen sűrűn kell porszívózni a textíliákat, szőnyegeket?

Minden, ami szövetet vagy kárpitot tartalmaz, az gyakori porszívózást igényel. A por mélyen a szálakba telepszik, és ott tartja a szennyező anyagokat, baktériumokat és a nem kívánt szagokat.

Érdemes tehát hetente legalább kétszer kiporszívózni a szőnyegeket és a kanapékat. Még akkor is, ha nem tűnnek piszkosnak.

Milyen sűrűn kell porszívózni a kemény felületeket, mint például a csempe?

Az olyan kemény felületeket, mint a kő, vagy a csempe érdemes legalább hetente egyszer felporszívózni. Ellenkező esetben a por és a szennyeződések felhalmozódhatnak a sarkokban, fugavonalakban és egyéb repedésekben, résekben.

Milyen sűrűn kell porszívózni háziállat esetén?

Az állattartóknak javasolják, hogy hetente inkább kétszer porszívózzanak. Olyan szőrős háziállat esetén, amely hullajtja is azt, a szőnyegek és a padló napi porszívózása segíthet minimalizálni a szőrt és a port.

Nyitókép: Shutterstock

(Better Home)