Egy űrbéli jelenségről készített illusztráció

Rejtélyes, ismétlődő rádiójel érkezik egy távoli galaxisból​

A gyors, rádiós kitörések (FRB) legtöbbször csak egyszer jelentkeznek, ellenben a tudósok felfigyeltek néhányra, amelyek bizonyos időközönként visszatérnek. Az új információk lehetőséget adtak a kutatóknak a rádióhullámok forrásának pontosabb megfigyelésére.


Az FRB 190520B névre keresztelt rádiós kitörést először 2019-ben észlelték egy Kínában található óriásteleszkóp — Five hundred meter Aperture Spherical Telescope — adatai között. Az ilyen jelenségek minden esetben gyors sugárzási kitörések, amelyek a rádióhullámhosszon látványosan világítanak.

Emellett a legtöbbjük más galaxisokból származik és rendkívül fényes. A szakértők szerint egy ilyen FRB 500-szor több energiát bocsájt ki másodpercenként, mint a Nap.

A Tejútrendszerben észlelt FRB egy magnetárnak nevezett, halott csillagtípusból származik, ami arra utal, hogy néhány hasonló észlelés hasonló kiindulási pontból ered. További megfigyelésekbe kezdtek a tudósok, mivel a friss adatok szerint ez a jelenség ismétlődik. A jelek nagyjából 4 milliárd fényévnyiről érkeztek, pontosabban egy törpegalaxis pereméről.

Mivel ez már a második, hasonló tulajdonságokkal rendelkező észlelés, így a kutatókban felmerült a kérdés, hogy vajon minden ilyen jel ismétlődő-e. Az eddigi információk alapján elképzelhető, hogy a nagyobb hullámokat még követték kisebbek, csupán azok olyan gyengék voltak, hogy a földi mérőeszközök már nem tulajdonítottak nekik jelentőséget.

Az eddig elméletek szerint a rádiójeleknek két forrása elképzelhető. Egyrészről lehetséges, hogy a különböző kitöréseket egyedülálló objektumok bocsátják ki, vagy pedig ugyanolyan testek, melyek fejlődésük különböző szakaszaiban vannak. A magnetárok például a neutroncsillagok egy fajtái, de rendkívül erős mágneses mezővel is rendelkeznek. Ez utalhat arra, hogy a normál neutroncsillagok és a magnetárok különböző módon bocsájtanak ki FRB-ket.

Bár még nagyon sok kérdés van a témával kapcsolatban, a kutatók remélik, hogy néhány éven belül összefüggő képet tudnak alkotni az FRB-k eredetéről és fejlődéséről. Ezek a tanulmányok azért számítanak jelentősnek, mivel bizonyíthatják több mechanizmus létezését is a nagy, széles kozmoszban, melyek képesek ilyen furcsa kitöréseket létrehozni — írja a ScienceAlert.

Nyitókép: Shutterstock