repülő

Újabb európai országban tilthatják be a rövid távú repülőjáratokat

Spanyolország lehet a következő európai ország, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként leállíthatja a rövid távú, fapados járatokat.


Madrid követheti Franciaország példáját, ahol a múlt hónapban lépett életbe a belföldi járatok tilalma a rövid, vonattal két és fél óránál rövidebb idő alatt teljesíthető útvonalakon.

A spanyol hatóságok már tervbe vették, hogy hasonló lépéseket tesznek, miután a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez mintegy két évvel ezelőtt bevezetett 2050-ig szóló tervezete hasonló intézkedéseket tartalmazott. Különféle tanulmányok pedig kimutatták, hogy a spanyolországi légi közlekedés kétszer akkora szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a nagysebességű vonatoké.

Utazási szakértők kutatásából az is kiderült, hogy az elmúlt 12 hónapban összesen 5744 járat közlekedett Barcelona és Madrid között, vagyis a vonattal körülbelül 2,5 órás, 630 kilométeres úton.

A tanulmány ezenkívül azt is megjegyezte, hogy a légi közlekedés által generált teljes CO2-kibocsátás 2022-ben mintegy 54 ezer tonnát tesz ki, ami összesen 132 százalékos növekedést jelent a kibocsátásban, szemben az azonos számú utasból álló vonatok által kibocsátott 27 ezer tonnával.

Idén májusban a francia közlekedési miniszter, Clement Beaune, megerősítette, hogy az ország betiltotta a belföldi járatokat a rövid, két és fél óránál rövidebb, vonattal is teljesíthető útvonalakon egy zöldebb jövő érdekében.