Repülőgép utastere

Ezt a biztonsági trükköt minden utasnak ismernie kell a repülőn

A pilóták elárulták azt az öt másodperces biztonsági szabályt, amelyet minden utasnak ismernie kell, ha felszáll egy járatra.


Bár a repülőgépek köztudottan az egyik legbiztonságosabb utazási forma, a fedélzeten mindig fel kell készülni. A szorongó utazók szerencséjére a sokéves tapasztalattal rendelkező pilóták elárulták, milyen életmentő lépéseket kell megtenni vészhelyzet esetén.

Hans Mast, a Golden Rule Travel ügynöke azt tanácsolja az utasoknak, hogy mindig nézzenek körül a repülőgépen, és azonosítsák a legközelebbi vészkijáratot.

Amint felszállok egy repülőgépre, mindig feljegyzem a legközelebbi vészkijáratot, és megszámolom, hány üléssor van a helyem és az adott kijárat között. Vészhelyzet esetén a látási viszonyok romolhatnak, és ez a mentális térkép életmentő lehet

Az öt másodperces tipp egy hirtelen evakuálás esetén megelőzheti a legénységet.

Nick Eades volt pilóta szerint a repülőgépen a biztonság tudatosítása abban a pillanatban kezdődik, amikor belépünk a fedélzetre, nem pedig akkor, amikor a kabinszemélyzet elkezdi a biztonsági eligazítást.

„A pilóták már a hajtóművek beindítása előtt is megnyomhatják az evakuálási riasztást. Egy 747-es repülőgép kapitányaként az utasok gyors evakuálását kellett végrehajtanom, amikor a repülőgéphez csatlakoztatott légkondicionáló teherautó kigyulladt. A 400 utasból csak egy maroknyi reagált elég gyorsan. Ha a tűz elhatalmasodott volna, a végkifejlet katasztrofális lehetett volna”

– fogalmazott.

A pilóták szerint tehát kész menekülési tervvel kell rendelkeznünk, így több időt nyerhetünk a reagálásra. A menekülési terv megtervezésén túl azonban más módon is fel lehet készülni az esetleges vészhelyzetekre, mindez pedig már azelőtt elkezdődik, hogy elindulunk otthonról, hogy elérjük a járatunkat.

Dan Bubb pilóta például nem szokta túlzsúfolni a kézipoggyászát, mert az nagyobb problémákat okozhat.

„Sok utast láttam már, aki nagyon nagy és nehéz kézipoggyászt hozott a repülőgépre, és sikertelenül próbálta betuszkolni a fej feletti tárolókba. Ez nemcsak időigényes és akadályozza a többi utast abban, hogy eljussanak a helyükre, de rendkívül veszélyes is, ha ezek a táskák valakire ráesnek.”

Bubb emellett fontosnak tartja, hogy az utasok mindig figyelmesen hallgassák meg a felszállás előtt a személyzet tagjai által adott biztonsági utasításokat.

„Annak ellenére, hogy alaposan ismerem a légiutas-kísérők biztonsági bemutatóját, még mindig odafigyelek mindegyikre.”

Más pilóták elárulták, hogy az utasoknak miért kell hosszú ujjú felsőt viselniük a járaton. Ennek oka a repülőgép ablakain keresztül érkező UV-sugarak, amelyek sokkal erősebbek lehetnek az égen.

(Sun)

Nyitókép: Shutterstock