egy nő fényképet készít a repülőn a telefonjával

Bajba kerülhetsz, ha nem tartod be a repülőgépen a fotózásra vonatkozó szabályokat

A repülőgép felszállása után nem engedélyezett a telefonálás és az sms-ek küldése, de vannak más telefonfunkciók is, amelyek miatt az utasok bajba kerülhetnek.


Egyes légitársaságok a „szállítási feltételekbe" új sort tettek, amely megtiltja a fényképek készítését és az emberek engedély nélküli filmezését. Az ausztrál Qantas légitársaság közölte az utasokkal, hogy a légiutas-kísérők vagy más utasok filmezése vagy fényképezése előtt engedélyt kell kérniük. Nem világos, hogy mi lenne a büntetés, de valószínűleg udvariasan megkérnék az utasokat, hogy hagyják abba.

Nem a Qantas az egyetlen légitársaság, amely ilyet kér: az amerikai légitársaságoknál már évek óta vannak hasonló szabályok. Az American Airlines, a Delta és a United is kimondja, hogy az utasoknak beleegyezést kell kérniük, mielőtt bárkit lefényképeznének a fedélzeten.

Ez egy olyan biztonsági és szolgáltatási intézkedés, amelyet a többi ügyfél magánéletét is tiszteletben tartva teszünk

− vallja a United, ahol 2010 óta érvényben van ez a szabály.

egy n\u0151 a telefonj\u00e1val szelfit k\u00e9sz\u00edt a rep\u00fcl\u0151g\u00e9pen

Fotó: Getty Images

A Ryanair is csatlakozott az előírásokhoz:

Szigorúan tilos a személyzetünkről felvételeket vagy fényképeket készíteni, akár a repülőtéren, akár a repülőgép fedélzetén, a beleegyezésük nélkül. Kizárólag személyes felvételek vagy fényképek készíthetők.

A Virgin Atlantic szabályai tiltják „a repülőtéri személyzetről, a repülő személyzetéről vagy az utasokról készült fényképek vagy videók készítését". A légitársaság személyzetének jogában áll megakadályozni a felszállást, ha rajtakapnak valakit e szabályok megszegésén.

A szabályok folyamatos megszegése azt eredményezheti, hogy az érintett utasok nem repülhetnek többet az adott légitársasággal. A repülőterek bizonyos területein történő fényképezés szintén bajba sodorhatja az utasokat: a biztonsági terület és a kifutópálya az a két terület, ahol felszólítják az utasokat, hogy tegyék el a telefonjukat.

Forrás: Sun

Nyitókép: Getty Images