Utasszállító repülőgép viharban az égen

Ide ülj a gépen, hogy szinte alig érezd a turbulenciát

Egy légiutas-kísérő azt tanácsolja a repüléstől félőknek, hogy ha turbulenciába kerülnek, megkérhetik a személyzetet, hogy helyezzék át őket a repülőgép egy stabilabb részébe.

A turbulencia, vagyis a repülőgépet körülvevő levegő nyomás- és áramlásváltozásai által okozott ijesztő rázkódó mozgás még a legtapasztaltabb repülőkben is aggodalmat kelthet, de a repüléstől rettegők számára különösen zavaró lehet. Egy légiutas-kísérő szerint azonban egy módszerrel csökkenthető a rázkódás érzése.

Bár az utaskísérők szerint a turbulencia nem veszélyes, amíg be vagyunk kötve, ez nem nyugtat meg mindenkit. Egy, a Delta Airlines-nál dolgozó légiutas-kísérő szerint ilyenkor kérvényezhetjük az áthelyezésünket. Tudjuk, hogy ez hogyan fog segíteni?

Egy másik, az Eastern Air Lines légitársaságnál dolgozó légiutas-kísérő a Huffington Postnak elmondta, hogy ha észreveszik valamelyik utason, hogy nagyon ideges a repülés miatt, és hátul ül, akkor felajánlják neki, hogy átüljön a repülő egy másik részébe, ahol a turbulenciát enyhébbnek érezheti, például a gép elejére vagy a szárnyak közelébe.

A repülőgép bizonyos részein sokkal bizonytalanabbnak és döcögősebbnek érezni a turbulenciát, ezért akik félnek a turbulenciától, próbáljanak meg minél közelebb ülni a pilótafülkéhez, mivel a repülőgép eleje a repülőgép súlypontján túl van.

Ha nem tudunk a gép elején ülni, akkor a középső részen foglaljunk helyet. Jonny Knowlson kereskedelmi légitársaság pilótája szerint a szárnyak mellett ülés némi stabilitást nyújt, és ez egy kiegyensúlyozottabb terület, míg a repülőgép hátsó része sokkal jobban mozog.

„Ha közelebb vagy a repülőgép tömeg középpontjához, miközben olyan erők hatnak rá, mint a felhajtóerő, a forgatónyomaték, a szél, a gravitáció, a légellenállás és a tolóerő, akkor jó helyen leszel a sima repüléshez”

– magyarázta.

Emellett a nagyobb repülőgépekre általában kevésbé hatnak a kinti légörvények és légáramlatok, így a turbulencia minimálisra csökken.