Ryanair repülőgép a levegőben

10%-os jegyáremelés jöhet a Ryanair-nél

Magasabb árakkal kell számolnia az utasoknak idén nyáron az új Boeing-gépek késése miatt.


Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint a nyaralóknak magasabb árakkal kell számolniuk idén nyáron, mivel az új Boeing repülőgépeket késve szállítják ki, írja a BBC.

A gépek késedelmes leszállítása korlátozni fogja az utasok kapacitását. O'Leary elmondása szerint a Ryanair jegyárai emiatt akár 10%-kal is drágulhatnak idén nyáron. Hozzátette, a vállalat reméli, hogy némi kártérítést kap, de a gépek leszállítására összpontosít.

A vállalat igazgatója arról beszélt márciusra 57 darab Boeing 737 Max 8200-as leszállítása esedékes, de a cég szerint a nyári szezonra csak 40-45 példány érkezhet meg.

A Boeinget azóta a januári incidens óta vizsgálják, amikor az egyik repülőgépének Alaska Airlines-járata során kiszakadt a vészkijárata. A balesetben senki nem sérült meg súlyosan, de a gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtani.

O'Leary elmondta, hogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) a baleset után tüzetesen megvizsgálta ezt a típusú gépet.

A Boeing új repülőgépeinek minőségellenőrzésével kapcsolatban komoly aggályok merültek fel, ami a gyártási sebesség lassulását idézte elő. O'Leary szerint az üzemanyaggal kapcsolatos fedezeti ügyletek révén megtakarított költségek azt jelentenék, hogy a Ryanair viteldíj-emelése nem lenne olyan drasztikus, mint a 2023-ban látott 17%-os emelkedés.

Néhány más légitársaságnál is vannak kapacitáskorlátozások, amelyeket a nem rendelkezésre álló repülőgépek okoznak, tette hozzá. A Pratt & Whitney hajtóművekkel kapcsolatos probléma miatt például számos Airbus repülőgépet leállított, melyeket olyan légitársaságok használnak, mint a Wizz Air.

A Ryanair eredeti előrejelzése szerint a 2025 március végéig tartó évre 205 millió utast fog szállítani, szemben az előző 12 hónap 183,5 milliójával. O'Leary a vállalat dublini központjában tartott beszédében elmondta, hogy kevesebb repülőgéppel talán 200 millió utas felé kell majd csökkenteniük ezt a 205 milliót.

„Ha a kapacitás növekedne, szerintem a viteldíjak csökkennének”

– fogalmazott.

Lucy Coutts, a JM Finn vagyonkezelési cég befektetési igazgatója a BBC Today című műsorában azt nyilatkozta, hogy a Boeing maga mondta, hogy 9000-rel kevesebb ülőhely áll majd rendelkezésre idén nyáron a vállalatnál tapasztalható késések miatt.

„A Ryanair egy fapados légitársaság, ezért a 10%-os emelései egy kicsit magasabbak, mint a 3-7%-os átlag, de ez azért van, mert alacsony bázisról indul.”

A Boeing szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy kommunikálnak az ügyfelekkel arról, hogy egyes szállítási ütemtervek változhatnak, mivel kellő időt szánnak annak megbizonyosodására, hogy minden leszállított repülőgép kiváló minőségű, és megfelel minden vevői és szabályozási követelménynek.

Nyitókép: Unsplash