Sagrada Família

Végre hivatalos: ekkor lesz kész a Sagrada Família Barcelonában

A barcelonai Sagrada Família bazilika befejezésével megbízott szervezet elnöke nemrég jelentette be a dátumot.


Antoni Gaudí remekművének befejezési dátuma 2026, ami 144 évvel az első kőletétel után lesz. Az időpont egybeesik az épület építésze halálának századik évfordulójával. Esteve Camps elmondta, hogy megvan a pénz és az anyag az épület befejezéséhez, beleértve a 172,5 méteres, Jézus Krisztusnak szentelt központi tornyot, amivel a Sagrada Família Barcelona legmagasabb épülete lesz.

Bár az épület a tervek szerint 2026-ra készül el, a szobrok és a díszítő részletek, valamint a vitatott lépcső − amely a majdani főbejárathoz vezet −, befejezése várhatóan 2034-ig tart majd.

Amikor a munkálatok 1882-ben elkezdődtek, a terület még nyílt mezőgazdasági terület volt, de az eltelt évek alatt a város a templom köré nőtt. A lépcsőház elkészítése, amely két nagy háztömbön keresztül húzódna, mintegy 1000 család és vállalkozás kitelepítésével járna.

Bár néhány Gaudí-kutató vitatja ezt, Camps ragaszkodik ahhoz, hogy a lépcső az építész tervének része volt.

Szó szerint Gaudí tervét követjük. Mi vagyunk az örökösei, és nem mondhatunk le a tervéről. Az 1915-ben a helyi hatóságnak bemutatott terv, amelyet Gaudí aláírt, tartalmazza a lépcsőt

− mondta, majd hozzátette, hogy tárgyalásokat folytatnak Jaume Collboni barcelonai polgármesterrel a tervről, mivel az utolsó szó az önkormányzaté. „Nincs kristálygömböm, hogy megmondjam, mikor fognak dönteni" − mondta.

A Sagrada Famíliát megalakulása óta háború, elhanyagoltság és pénzhiány sújtotta. Legutóbb a koronavírusjárvány miatt állt be kétéves szünet a munkálatokban. A tömegturizmus megjelenése előtt a munkálatokat kizárólag a bűnbánók adományaiból finanszírozták, ami kiszámíthatatlanná tette a pénzforgalmat.

A turizmus évtizedek óta állandó bevételt biztosít, évente közel 5 millió látogató fizet 25-40 eurót (10-15 ezer forint) egy látogatásért. Az ebből befolyó 125 millió eurónak (49,5 milliárd forint) valamivel több mint a felét a munkálatok befejezésére fordítják. Hogy a fennmaradó összeget mire költik, rejtély marad, mivel az egyház nem köteles nyilvánosságra hozni a beszámolóját.

1936-ban, a spanyol polgárháború kitörésekor anarchisták felgyújtották a kriptát, és elpusztították Gaudí műhelyét, valamint azokat a gipszmodelleket, amelyeket utódai számára a mű befejezéséhez készített. Lluís Bonet i Garí építész megmentette a töredékeket, és Gaudí modelljeit aprólékos munkával újra összeállították. A Gaudí tervének megvalósításával kapcsolatos számos technikai részletet később Mark Burry új-zélandi építész repüléstechnikai szoftver segítségével dolgozta ki.


Forrás: Guardian

Nyitókép: Unsplash