egy kínai sárkány szobor

2024 a Sárkány éve – mit jelent ez rád nézve?

A tavaszi fesztivál néven is ismert kínai újévet a téli napfordulót követő második újholdkor ünneplik, ez most február 10-én lesz majd. Ez az ünnep jelzi a tél végét és a régóta várt tavasz kezdetét is. A kínai állatöv szerint 2024 a Sárkány éve, de vajon mit tartogat számunkra ez a jegy?


Mit szimbolizál a sárkány?

A kínai állatöv több mint 2000 évvel ezelőtt, a Qin-dinasztia idejéből származik, és a zoológia (vagy állatkultusz) rendszerében gyökerezik. A legenda szerint a Jáde Császár kihívta a királyság összes állatát egy „Nagy Versenyre", mely szerint aki előbb érkezett a palotájába, az nyerte el a kegyeit.

Mivel a kínai kultúrában és mitológiában szent állatnak számít, mindenki a Sárkányra fogadott, hogy ő viszi majd haza a fődíjat. Útközben azonban a Sárkány egy szárazságtól szenvedő faluba botlott. Megsajnálta őket, és erejét felhasználva esőt küldött nekik, mielőtt befejezte volna a versenyt. Így az ötödik helyen végzett a Patkány, az Ökör, a Tigris és a Nyúl mögött.

​Ki született a Sárkány évében?

A kínai zodiákus 12 éves ciklussal rendelkezik, és a közelmúltból a Sárkány évei közé tartozik 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 és 2012. A Sárkány éveiben született híres emberek között megtaláljuk John Lennont, Al Pacinot, Bruce Lee-t, Liam Neesont, Kamala Harrist, Reese Witherspoont, Cillian Murphyt, Rihannát, Hayley Williamset és Emma Stone-t.

Ha azonban a fenti évek bármelyikében január 1. és február 4. között születtél, akkor te még a Nyúl évébe tartozol. Ha pedig az alábbi években (1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 és 2013) január 1. és február 4. között születtél, akkor rád már a Sárkány évének jellemzői igazak.

​Milyen a Sárkány személyiség?

Kedvenc állat státuszuk miatt a Sárkányokat magabiztosnak, idealistának és ambiciózusnak tartják. Általában céltudatos és látnoki vezetők, de van egy lágyabb oldaluk is. Tűzokádó külsejük ellenére a Sárkányok támogatásra, elfogadásra és szeretetre vágynak.

​Mit tartogat számunkra a Sárkány éve?

arany s\u00e1rk\u00e1ny szobor

Fotó: Getty Images


A Sárkány évei a kínai állatöv legkedvezőbb éveinek számítanak. A Sárkányt, mint az állatöv egyetlen mitikus lényét, egyszerre tartják erősnek és jóindulatúnak. Mivel a földi birodalom szabályai nem vonatkoznak a sárkányokra (gondoljunk csak bele: a sárkányok tudnak repülni), ez az év végtelen lehetőségeket rejt magában. Ez az önbizalom és biztonság éve, az álmok valóra váltásának és a gazdagság másokkal való megosztásának éve.

A kínai állatöv öt különböző elemet is tartalmaz, így 2024 nem csak a Sárkány éve, hanem a Fából készült Sárkány éve is. A fa elem a kreativitást és a növekedést képviseli. A fa évei rugalmasak, ahogy egy nagy tölgyfa is hajladozik és ringatózik a szélben. A Sárkány heves függetlenségének és a Fa hajlékonyságának köszönhetően 2024 friss, életerős energiával rendelkezik, ami kulcsfontosságú lesz az új utak megtalálásában. 2022 és 2023 introspektív Víz-év volt, melyek után 2024 egy merész új irányba való fordulást jelez.

​Sárkány vagyok, 2024-ben jó évem lesz?

Sajnos a kínai asztrológiában hagyományosan egy adott csillagjegy éve általában a legszerencsétlenebb az adott év szülöttjei számára. Ennek ellenére, mivel a Sárkány évei a legszerencsésebbek (és ezért a Sárkány évében születetteket eleve „szerencséseknek" tartják), a saját évedben a szokásosnál is több minden vár rád. Innovatív időszakot élsz meg, és az ezt követő években jöhet el a csúcspontod. Bár a Sárkányoknak nem ez lesz a legjobb évük, a Patkányoknak, a Majmoknak és a Disznóknak nagyszerűen alakul majd ez az év.

​Mi hoz szerencsét idén?

Vannak bizonyos szimbólumok, irányok és színek, amelyek szerencsét hoznak az egyes csillagjegyek számára. Ez vonatkozhat az adott csillagjegy szülöttjeire, valamint mindannyiunkra az adott csillagjegy évében. A Sárkány évében ezek a következők:

  • Színek: cián, kék, lila
  • Számok: 6, 8
  • Virágok: bambusz és ciklámen
  • Irány: Nyugat, északkelet

Az idei év mantrája pedig így szól: „A jövő most van!" Boldog Sárkány évét nekünk!


Forrás: PureWow

Nyitókép: Shutterstock