Shakira 2023. márciusában egy televíziós show-ban

Meghozták Shakira ítéletét: felfüggesztett börtönbüntetést kapott az énekes

Shakira hétfőn érkezett meg a barcelonai bíróságra, hogy részt vegyen a tárgyalásának első napján, amiért állítólag 14,5 millió eurót csalt el a spanyol államtól a 2012 és 2014 között szerzett jövedelméből.


Shakira r\u00f3zsasz\u00edn koszt\u00fcmben megy a Spanyol b\u00edr\u00f3s\u00e1gra

Getty

A 46 éves énekesnő rózsaszín kosztümben és napszemüvegben érkezett az épület elé nem sokkal 10 óra előtt. Egy puszit küldött a bámészkodóknak, mielőtt felment a bíróság lépcsőjén. Shakira nyugodtnak és kipihentnek tűnt.

Ezután nem sokkal bejelentették, hogy Shakiranak sikerült megállapodnia a bíróval és elfogadta az ügyészekkel kötött megállapodást.

Jose Manuel del Amo bíró felkérte Shakirát, hogy álljon a tanúk padjára, miután megegyezés született. Ekkor megkérdezte az énekesnőt, hogy elfogadja-e az ellene szóló vádakat és a kiszabott büntetést, amire sztár így felelt:

„Igen.”

A bíró ezután elmondta, hogy a megegyezés fényében három év börtönbüntetést szab ki a művésznőre, mind a hat beismert adócsalásért. Hozzátette azonban, hogy a börtönbüntetést pénzbírsággal fogják helyettesíteni, ami azt jelenti, hogy nem kell börtönbe mennie – számolt be az eseményekről a Daily Mail.

Az énekesnő a megegyezés bejelentése után kiadott nyilatkozatában a következőket mondta:

„Karrierem során mindig arra törekedtem, hogy azt tegyem, ami helyes, és pozitív példát mutassak másoknak. Ez gyakran azt jelenti, hogy az üzleti és személyes pénzügyi döntések során a legjobb tanácsok beszerzése érdekében extra lépéseket teszek, beleértve a világ legkiválóbb adóhatóságai, a PricewaterhouseCoopers International Limited és az Ernst & Young Global Limited tanácsát, akik az egész folyamat során a tanácsadóim voltak. Sajnálatos módon és ezen erőfeszítések ellenére a spanyolországi adóhatóságok eljárást indítottak ellenem, ahogyan sok profi sportoló és más magas rangú személy ellen is tették, és évekig elvették ezeknek az embereknek az energiáját, idejét és nyugalmát. Bár eltökéltem, hogy megvédem ártatlanságomat egy olyan tárgyaláson, amelyről az ügyvédeim biztosak voltak benne, hogy a javamra döntöttek volna, úgy döntöttem, hogy végre lezárom ezt az ügyet a gyermekeim érdekében, akik nem akarják látni, hogy az édesanyjuk feláldozza személyes jólétét ebben a harcban. Túl kell lépnem az elmúlt évek stresszén és érzelmi terhein, és arra kell koncentrálnom, amit szeretek - a gyerekeimre és a karrieremben előttem álló lehetőségekre, beleértve a közelgő világkörüli turnémat és az új albumomat, amely miatt rendkívül izgatott vagyok. Rettenetesen csodálom azokat, akik a végsőkig küzdöttek ezek ellen az igazságtalanságok ellen, de számomra ma a győzelem az, hogy visszakapom az időmet a gyerekeimre és a karrieremre.”

Spanyolország az elmúlt évtizedben keményen fellépett olyan futballsztárokkal szemben, mint Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, amiért nem fizették be maguk után az adót. A Barcelona és a Real Madrid egykori sztárjait is bűnösnek találták adócsalás miatt, de mindketten elkerülték a börtönbüntetést és felfüggesztettet kaptak.

Nyitókép: Getty