Egy sötét bolygó (illusztráció)

Sötét anyagból álló exobolygók keringhetnek a világűrben — lehetséges ez?

A legtöbb bolygórendszerben közös, hogy részei egy meghatározható elemből épültek fel. Van azonban egy elmélet, mely szerint bizonyos planéták másból alakulhattak ki, például sötét anyagból. Nemrég született egy kutatás, ami segíthet az ilyen világok felfedezésében.


A sötét anyag a világ legrejtélyesebb eleme. Nem tudjuk mi az, ahogy azt sem, hogy milyen tulajdonságai vannak. Ami viszont biztos, hogy valaminek lennie kell az univerzumban, ami egyensúlyt teremt. A felmérések szerint a bolygók és minden más planéta, csillag és egyéb jelenség összetett súlya sem felel meg annak, amekkora gravitációs erő uralkodik ezekben a rendszerekben.

A sötét anyaggal kapcsolatban korábban már írtunk egy cikket, melyben részletesebben elmagyaráztuk ennek a fizikai elméletnek a részleteit.

Két különálló elmélet is született a sötét anyaggal kapcsolatban. Az első az egyes részecskékre és az összetett anyagokra, vagyis makrókra vonatkozik, amelyek bolygóméretű tömeggel rendelkezhetnek. A másik megfejtést— amit Yang Bai elméleti fizikus és kutatócsapata dolgozott ki — így idézték a ScienceAlert cikkében:

„Egy olyan makroszkopikus sötétanyag-állapot, amelynek tömege és/vagy sugara hasonló egy bolygóéhoz, sötét exobolygóként fog viselkedni, ha egy csillagrendszerhez van kötve, még akkor is, ha az objektum mögöttes fizikája valami egészen másra hasonlít.”

Ennek értelmében hasonló, sötét anyagból álló planétákat egyszerűen lehet észlelni az exobolygó kutatások során. Ezeket főleg a távoli világok csillagainak elemzéseivel végzik. A csillagok folyamatos megfigyelése során a szakértők néha apró kihagyásokat észlelnek a kapott jelekben. Ezek arra utalhatnak, hogy egy exobolygó éppen elhaladt a fő csillaga és a Föld között.

A további megfigyelések során lehet következtetni a feltételezett planéta tömegére, méretére, illetve a légkörére is. Egy sötét anyagú exobolygónak viszont a szokásostól eltérő tulajdonságai lehetnek. Egyelőre még nem azonosítottak ilyen világot.

További kutatások szükségesek a témakörön belül.

Nyitókép: Shutterstock